2020-06-03
泰國菜成日食,但好似呢間咁,主打食泰國船麵嘅比較少見。呢度嘅船麵除左可以揀三種不同湯底同配料,仲可以揀要麵、金邊粉定河粉呢度佈置都好有泰國特色,一入門口有泰國嘅tuk tuk車,好搶眼。我地叫左兩個船麵同小食拼盤卜卜蜆船湯麵蜆隻分量十分足,大大隻,有鮮味,海鮮愛好者可一試。湯底方面試左泰式船湯, 船湯味道濃郁,加上清清地的河粉,就更能試出泰式風味。頂級安格斯牛肉冬蔭功金邊粉冬蔭功湯底有菇、蝦等配料,味道唔算太辣,十分惹味。半熟嘅安格斯牛肉浸在冬蔭功湯之中,牛肉嘅鮮味夾雜冬蔭功湯嘅酸辣,肉嘅口感都好嫩滑。泰式小食拼盤拼盤有雞翼、炸蝦餅、炸芝士雲吞。雞翼同蝦餅都香脆可口,而炸芝士雲吞就比較特別,好少會食到,香脆嘅外皮包住融化嘅芝士,幾好食!
我地叫左兩個船麵同小食拼盤
卜卜蜆船湯麵