家人生日,見剛剛裝修好既奧海城「陶源酒家」開張無耐決定黎試一試!一直以黎覺得陶源既收費同定位都係處於中上之列,心諗食物同服務應該唔會差得去邊啦,點知真係大失所望!1) 訂枱篇:想食既「珍饈百味宴」喺單張上寫明要預先訂位先有得食,所以決定一早打去啦,本來聽電話位亞姐都冇乜野,但當我話要食果個餐之後居然即刻cut我線,有冇搞錯!雖然話唔係D乜野好貴既野但都要成$2088半席,之後我再打返電話返去同佢confirm要果個餐既時候態度重要一百八十度轉變添,有意無意間重問我係咪「真係要食呢個咁平既餐?冇乜野好食喎!」,真係好受氣!2) 調味料篇:我一般既認知係除左打邊爐之外,調味料唔係應該跟返果碟餸,喺上枱時俾埋你既咩?但呢度竟然係一開始就大堆頭有理冇理俾晒你先。當你問究竟邊樣調味料係俾邊碟餸既時候,亞姐只係求其估估下隨便亂指就算,真係搞到我地成枱人哭笑不得!3) 乳豬篇: 叫做全晚比較可接受既一道菜,可惜每件既size實在大得驚人,幸好當晚有帶私家鉸剪「一開三」,否則大到完全放唔到入口!4) 埋單篇:講到明半席星期六收費$2088包茶芥同酸菜另收加一,但埋單既時候居然有意無意之間另收我每位$1

即燒脆皮奶豬
4) 埋單篇:講到明半席星期六收費$2088包茶芥同酸菜另收加一,但埋單既時候居然有意無意之間另收我每位$12蚊既茶錢,當我問返佢地既時候重要好串咁話「係呀,要收架,乜你唔知咩?」。到我即時攞門口張單張俾佢睇既時候,佢先死死地氣幫我改返張單,態度真係急需改善!

總括黎講,以差唔多成$400一位既晚飯價錢,但只提供俾大排檔重要差既服務真係不可接受!特別值得一提既係好似「米蘭焗釀鮑魚」但其實只係鮑魚絲、同埋「極品宮廷雞煲翅」但其實只係普普通通既魚翅之類果D華而不實、甚至有點誤導成份既菜名真係好欺騙觀眾!試問一間收費絕對唔平、服務又差同埋菜色質素只係below average既餐廳又點可以喺一個靠做街坊生意為主既地區站得住腳?
2016-08-27
庆祝纪念