2007-05-29 26 浏览
星期六的下午, 放工後再來彩星. 今次係試火鍋. 都係理所當然地食牛.牛肉火鍋定食: 8分, 要了兩個定食, 一個普通牛($140), 一個和牛($185). 定食係幾大堆頭的, 有牛肉, 菜, 白飯/麵, 麵豉湯, 水雲醋物, 蒸蛋, 漬物同雪糕/咖啡.這裡係用紙火鍋, 放在一個竹籃內, 爐係電子的, 溫度係會係短時間內上升. 要小心高溫. 當然, 火侯係比較容易控制.先來一大碗菜, 份量十足, 都幾新鮮.和牛係幾好的, 無渣, 肥瘦適中, 脂肪紋亦比較靚. 普通牛都不差, 但係容易肢離破碎.一客只有六件, 實在不夠.根據一街的建議, 只要放入去五秒就拿出來, 點上小小醬汁, 係相當美味. 但有時五秒後仲係紅紅的, 再煮又太熟了.這裡的牛還不算很高班.麵條反而係一般, 都係食飯好點. 醬汁加牛肉好好送飯. 麵豉湯同蒸蛋都唔係求其之作, 幾多料. 咖啡相當香濃, 雪糕就平平.始終吃過更加好的牛肉火鍋, 總覺得這裡還是欠了點點. 但環境係好好, 價錢亦相宜, 過一個休閒的週末, 不錯的. 數著數著, 都差不多全部試過這大廈的食店了.但有點想念花之家, 更想念一街.

先來一大碗菜, 份量十足, 都幾新鮮.

一客只有六件, 實在不夠.

這裡的牛還不算很高班.

數著數著, 都差不多全部試過這大廈的食店了.

但有點想念花之家, 更想念一街.