依排碌facebook咁啱見到依間船長 - 泰國船麵工房。於是即刻擇個吉日去試一試。間舖應該開咗冇幾日,Menu都係用緊宣傳單張。地方唔算大,都有19~20張台,滿座嗰陣應該幾熱鬧。睇完menu,叫咗一碗招牌船長船麵,一碗珍寶船長,跟餐一碟油菜,一份炸雞翼,再加多枝青檸梳打。珍寶船長: 9/10,餸菜上又真係幾珍寶,芽菜,芫茜,牛丸,豬肉丸,豬膶,豬肉,蝴蝶腩+雞翼。整體每樣餸都唔錯,用料都新鮮。白麵份量如果以珍寶嚟講就比較少咗啲,以我嘅食量應該要on top加雙底先夠食。(順帶一提可以加底,5蚊一底。)湯底香甜,色水夠濃。#值得一提,調味料準備充足,魚露,酸辣汁,泰式辣椒粉。*如果有埋白糖會更加地道。調味一番之後味道拍得住喺泰國時食到嘅船麵,起碼有8成半相似,相當驚喜!(招牌船長船麵有嘅,珍寶都一樣有,所以唔多寫。)曼谷街頭炸雞翼: 9.5/10,雞翼一開二,食起上嚟好方便,上台時夠晒熱,即炸即上。炸得香脆可口,而且皮肉一樣醃得好入味,配埋泰式酸辣醬一流。*有大量芫茜做伴碟,鍾意食芫茜嘅就正。青檸梳打: 6/10,泰國用開嘅梳打水,再喺樽口放2小塊青檸,梳打汽太勁搶晒青檸味,如果可以

(招牌船長船麵有嘅,珍寶都一樣有,所以唔多寫。)

青檸梳打: 6/10,泰國用開嘅梳打水,再喺樽口放2小塊青檸,梳打汽太勁搶晒青檸味,如果可以俾個青檸冰杯,再倒梳打水落去會更加好。

跟餐通菜: 5/10,份量都係5蚊咁上下。有些少醬喺通菜面,不過成碟菜都冇咩味道,相當清淡。

總括而言,味道份量都無得彈,係有些少美中不足。
鍾意食泰式船麵嘅你,一定要去大開食界!