Green Orange

2021-07-02 2563 浏览
同朋友讲开西餐,佢推荐了一间上环楼上西餐厅,食物质素相当好,食物可以比美酒店级level,而且价钱唔贵,我当然要去食下!一早book定枱,餐厅环境同卫生都好好!有2人套餐,6道菜,$498,其实好抵!今次我哋想试下唔同嘅嘢,点咗menu其他嘢。油醋面包有2款味,一个系原味,一个系加咗芝麻,几特别,面包好软熟,微微烘脆过!配汤食都好好!叫咗2只时令生蚝,好新鲜,几大只,爽甜,有啲海水味,不妨试下!有需要可以叫店员介绍餐酒,因为食生蚝,所以我哋都点咗2杯白酒!几易入口,唔错!头盘点咗个香煎鹅肝伴红酒烩梨,鹅肝煎到外脆内滑,整个口腔都有油香,烩梨煮到好稔好入味,甜甜的有酒香,正好可以中和鹅肝嘅油腻感!摆盘都好讲究,除咗有士多啤梨,碟上竟然有朱古力,好特别!牛肝菌杂菌忌廉汤菌味非常之香,偶尔间会食到微细嘅牛肝菌,好creamy,高质素嘅汤!西班牙红虾阔条面配海鲜浓汁听过朋友讲西班牙红虾好鲜甜,未试过,都唔系好多餐厅有得食,所以一定要试下!真系要大赞个海鲜浓汁!味道非常之浓厚,食得出系用咗好多虾壳淆制,所以特别鲜甜,每条扁意粉都食到酱汁!西班牙红虾肉质爽口弹牙!好好食!烧慢煮牛肋骨牛肋骨煎到外脆

一早book定枱,餐厅环境同卫生都好好!
有2人套餐,6道菜,$498,其实好抵!
今次我哋想试下唔同嘅嘢,点咗menu其他嘢。

牛肝菌杂菌忌廉汤
西班牙红虾阔条面配海鲜浓汁
西班牙红虾肉质爽口弹牙!好好食!

烧慢煮牛肋骨
牛肋骨煎到外脆,因为用慢煮嘅关系,牛肋骨里面嘅肉仲保持到好多汁,嫩滑到不得了!唔使花太多力气就可以咬开,牛肉味好香,上面仲有好多芫荽,感觉好清新!

呢个份量,两个男仔都可以食到好饱!
西餐来讲质素真系几好,如果去酒店食都唔止呢个价钱,所以有时要食好嘢真系要俾啲心机去揾下!

2021-06-27