2018-01-21
朋友在荃灣返工,話我知楊屋道近荃新天地附近有間餐廳超有氣氛,梗係約埋女神一齊去撐枱腳。餐廳位於楊屋道街市隔離,交通都算幾方便。呢間Catee環境相當有情調,餐廳刻意調暗了燈光,不斷播着外語歌,整天工作壓力即時紓緩晒。食物方面,餐廳有多款主菜及廚師精選,而每款主菜只須加$50就可升級套餐,咁抵當然要升級。是日沙律,魷凍食魷魚粒配火箭菜,沙律菜超新鮮,和魷魚粒味道好夾。套餐先來餐包,熱辣辣焗得微脆,配埋一小碟黑醋,夠醒胃是晚餐湯是香蒜湯,蒜茸磨成蓉再加入忌廉湯,味道十分香滑,水準之作。點多左個小食炸洋葱圈,洋蔥超厚切,一咬落去有洋葱汁標出黎,香脆得黎很足料,正。第一道主菜,香煎龍躉魚柳配牛油汁,龍躉魚柳表皮煎成脆皮,魚肉仍保留到大量油脂,感覺很滑,點埋香蒜牛油汁,更將魚肉味道提昇不少。第二道主菜,德國脆皮豬手配蜜糖芥末醬,豬手奉獻桌時插住一把刀,侍應先把豬手文低給我們影相,真週到。然後廚師將豬手切件再送上,豬手表皮燒成芝麻皮,有點似食緊乳豬,入口脆卜卜,很惹味,蜜糖芥末醬味道很濃,用黎點豬手肉就啱晒跟餐飲品也不錯,菠蘿汁同西柚汁味道都很好,又夠大杯,可以消消滯感覺。最後仲有甜品附送,是紅荳
餐廳位於楊屋道街市隔離,交通都算幾方便。
套餐先來餐包,熱辣辣焗得微脆,配埋一小碟黑醋,夠醒胃
最後仲有甜品附送,是紅荳抹茶蛋糕,紅荳cream很香滑,底層抹茶味夠香濃,為今晚精緻晚餐畫上完美句號。