2015-01-23 3850 浏览
自己本身比较少去上环个边食野,因为唔钟意要好似行山禁行一段路。不过偏偏个边有好多好正的餐厅,今晚,好友就选了呢间 Basement restaurant 了。Basement restaurant 的位置都几易揾的,行到附近,见到33 号的大厦,就向右边的楼梯行落去就好了,行中间个条光啲。去到餐厅,人唔多,大概有 5 至 6 枱人,我同好友被安排坐系入单机旁边的一张枱。灯光比较暗,散光加飞蚊症既我睇餐牌比较吃力,不过系呢个情调下,感觉真系好好,好友同我倾得好开心。第一道食物系餐前餐包,右面的香草包做得好好,淡淡的香草包配上黑醋的甜,令我好想食多个 。。 而左边则系比较淡味的芝麻包,,建议先食左边的再食香草的。正确的名唔记很了,不过呢个 starter 可以食到海鲜的鲜甜,不过用刀叉食比较麻烦。而贴心的系食到一半, waiter 会帮手换碟!正常的 martini , 可以选择 lychee or Apple 味。有段小插曲系,第一杯 martini 黎左之后,发现有一粒野系上面浮浮下,waiter 好快就换上另一杯。呢个系今晚最正的食物,海胆蟹子 risotto... 劲足料,海胆同蟹
自己本身比较少去上环个边食野,
因为唔钟意要好似行山禁行一段路。
不过偏偏个边有好多好正的餐厅,
Basement restaurant 的位置都几易揾的,

餐前面包

而左边则系比较淡味的芝麻包,,建议先食左边的再食香草的。

青口

martini

海胆鱼子 risotto

呢个系今晚最正的食物,海胆蟹子 risotto... 劲足料,海胆同蟹子仲有好多切得好细的蔬菜,满满的蔬菜令到 risotto 唔会好济,蔬菜同海胆令到佢好鲜甜,而且每一口都有蟹子,个口感好得意!!!!
一定要试!!!

rip eyes 10oz

而原本满为期待的 rip eye 就无预期的好,order 5 成,不过却有7 成熟,平时食开 5成的好友都觉得有点过熟。 rip eye 入口无根,而且松软,爱 steak 的朋友可以一试

梳乎李

lemon tart

最后的两道甜品,comment 系呢个唔系甜品专门店,所以想要以甜品作为美好的句点,可能要转场了!

埋单 1130左右,价钱虽然比较高,不过环境服务同食物质素都几好,所以会为左个海胆 risotto 再去的!
2015-01-22
海胆鱼子 risotto