2014-05-22 5357 浏览
是日放假, 行完K11, 與男朋友經過尖沙咀見到有個咁有趣"Italian style afternoon tea set" 268蚊2位用,其實我覺得有D貴,但係window果到見到個餐廳環境都幾有情調, 所以, 男友話去試一試係龍係鳯!!!一入到去, 已經有一個好友善既侍應去招待我地, 我地叫左個"Italian style afternoon tea set", 個tea set一上枱, 由於今日係平日, 個tea set仲包埋一杯酒添, 我同男朋友都order左杯白酒.個tea set黎啦, wa.......其實份量都真係唔多啵, 不過本住佢係一個tea set, 都算不過不失既, 加上我地2個都唔係好大食, 就當試下味啦, 睇下值唔值得食先~~~一黎我就先試一試條咁似菜心既莎樂美腸蘆筍卷, 蘆筍本身都幾香甜, 幾幼嫩, 加埋莎樂美腸既味, 不過不失啦, 之後就到個鵝肝醬餅干, 個鵝肝醬真係好得, 夠晒香滑, 入口即溶, 口感一流, 至於個餅干我就冇食到啦, 因為我唔係好食餅干的. 食完鵝肝之後, 就輪到個蜜糖巴馬臣芝士條, 味道唔錯, 芝士既芝士味夠晒香濃, 加上蜜糖甜甜地
一黎我就先試一試條咁似菜心既莎樂美腸蘆筍卷, 蘆筍本身都幾香甜, 幾幼嫩, 加埋莎樂美腸既[吊]味, 不過不失啦, 之後就到個鵝肝醬餅干, 個鵝肝醬真係好得, 夠晒香滑, 入口即溶, 口感一流, 至於個餅干我就冇食到啦, 因為我唔係好食餅干的. 食完鵝肝之後, 就輪到個蜜糖巴馬臣芝士條, 味道唔錯, 芝士既芝士味夠晒香濃, 加上蜜糖甜甜地, 都真係幾好夾幾好味, 之後就食左海蝦他他配黑魚籽醬, 布里芝士配黑松露水餅, 呢啲高級野我就唔係咁識欣賞啦, 唔算太特別, 不過都ok可以一食, 再之後就到重點-煙三文魚撻, 呢個撻真係要一試, 個撻皮鬆脆可口, 個煙三文魚燻得岩岩好, 唔會過左火喉, 煙三文魚加撻呢個配搭真係估唔到可以咁match, 可能係真係因為佢個撻皮夠脆. 至於果啲甜品, 我就最中意果個鮮什果配紅酒汁, 紅酒既酒香加埋什果既酸甜真係好味到暈呀! 完全中晒我最中意既口味!
總括黎講, 呢餐下午茶我地都可以算得上係十分滿意, 除左份量之外, 環境, 服務同埋食物既質數都真係一流, 諗返起都想食多次個煙三文魚撻同鵝肝醬, 呢2個真係今餐既最大亮點, 再加下有啲貴價但係我唔識欣魚籽醬同埋黑松露, 268蚊呢個價錢都真係值得一食!
2014-05-01