2018-09-23
平時要係銅鑼灣飲野 通常都係去耀華街lunch果時同同事傾起 先知原來係告士打道都有一間好chill嘅酒吧餐廳!兩口子放工後約好係銅鑼灣mtr等 行過去都係5分鐘左右一貫酒吧嘅特色 室內裝潢都比較昏暗 不過咁樣情侶嘅話都幾浪漫架牛扒都係我地嘅最愛 又點可以唔點呢?呢次就揀左16oz嘅美國安格斯肉眼($388)揀左5成熟 一上台已經比我預期嘅大塊 正呀!牛扒肉質軟稔多汁 而且油脂甘香 配埋啡色嘅燒汁一齊吃 非常正!底下嘅薯條條條實心 好飽肚 絕對唔係麥當當食到果啲另外再嗌左澳洲藍青口扭紋通粉配黑松露醬海鱸魚柳($158)加入南瓜做base sauce 更有舊舊稔身南瓜 而且汁醬較多 啱哂我呢個「汁控」!放上面嘅鱸魚柳肉質結實 塗上黑松露醬令味道更多層次黎到酒吧當然少不得飲番兩杯(左)Music Tower - $88 一如其名以菠蘿條築起菠蘿塔 每條都相當新鮮菠蘿汁mocktail味道亦都冇令我失望 甜酸度適中 令人有煥然一新既感覺可算是唔愛酒類人士嘅夏日必點凝選~(右)Hotel Califonia - $118以Malt Whisky做base 酒味相當濃 絕無偷工減料!加入左少
兩口子放工後約好係銅鑼灣mtr等 行過去都係5分鐘左右
牛扒都係我地嘅最愛 又點可以唔點呢?
呢次就揀左16oz嘅美國安格斯肉眼($388)
美國安格斯特級肉眼牛扒(16oz)
揀左5成熟 一上台已經比我預期嘅大塊 正呀!
底下嘅薯條條條實心 好飽肚 絕對唔係麥當當食到果啲
另外再嗌左澳洲藍青口扭紋通粉配黑松露醬海鱸魚柳($158)
澳洲藍青口扭紋通粉配黑松露醬海鱸魚柳
放上面嘅鱸魚柳肉質結實 塗上黑松露醬令味道更多層次
黎到酒吧當然少不得飲番兩杯
一如其名以菠蘿條築起菠蘿塔 每條都相當新鮮
可算是唔愛酒類人士嘅夏日必點凝選~
(右)Hotel Califonia - $118
加入左少少honey中和酒嘅苦味 好易入口
而且賣相精緻 一開始我仲以為係用冰杯上
兩口子一路傾下計一路食 到9點突然有live band演出!
呢個時候嘅ember亦多左好多黎消遣嘅客人
現場音樂將氣氛推高!勁好情調呀!
好開心同事推介左一度又chill又好情調嘅餐廳俾我
而且食物同飲品質素都好有水準 環境又有氣氛
絕對值得再黎呀!