(非会员)
2008-02-10 11 浏览
筆者瀏覽此網站後, 看到各食客的一致好評, 日前致電此餐廳訂位, 希望在情人節晚上一賞此餐廳的美食. 以下是筆者跟餐廳職員對話.筆者: 請問現在可唔可以預計情人節晚餐的枱?職員: 咩?筆者: 請問現在可唔可以預計情人節晚餐的枱?職員: 情人節晚餐595筆者: 595是指每人還是二人?職員: 595 per head, 595 per head, plus 10% charge. you know?筆者: 請你幫我訂位, 二位, 唔該!職員: 你要六點半定八點半, 八點半睇唔到迪士尼煙花, 六點半的人必定要係八點半走, 係一定走筆者: 要八點半, 唔該!職員: 八點半只可坐下層, 樓上已满, 你無得坐, 電話.筆者: xxxx xxxx職員: 嗱, 我話你知, 你如果當日有什麼事, 要打個電話比我地, 我地吾會同你hold張枱咁耐.筆者: 是不是有回程船票送?職員: 嗱, 我講清楚, 船票是管理公司的事, 送吾送係佢嘅事, 同我地無關, 你到時自己去問, 有就有, 無就無.......... (收線)職員態度十分差劣, 筆者問訂位卻答價錢; 筆者要訂位卻答時間限制; 筆者要訂八點半但沒有

筆者: 請問現在可唔可以預計情人節晚餐的枱?
職員: 咩?
筆者: 請問現在可唔可以預計情人節晚餐的枱?
職員: 情人節晚餐595
筆者: 595是指每人還是二人?
筆者: 請你幫我訂位, 二位, 唔該!
筆者: 要八點半, 唔該!
職員: 八點半只可坐下層, 樓上已满, 你無得坐, 電話.
筆者: xxxx xxxx
筆者: 是不是有回程船票送?
......... (收線)

職員態度十分差劣, 筆者問訂位卻答價錢; 筆者要訂位卻答時間限制; 筆者要訂八點半但沒有要求上層, 但卻遭'警告'不可坐上層; 食店竟可以對客人說'嗱, 我話你知', 差點令人以為致電到黑社會!

筆者沒有到過此餐廳, 並沒有跟此餐廳有任何仇怨, 沒有必要花時間在此留言來抺黑此餐廳. 但佳節當前, 每人都不想到一家態度惡劣的餐廳. 筆者已在另一餐廳訂位. 如各下已在此餐廳訂位, 則希望閣下有一難忘的情人節, 如各下準備在此訂位, 則請三思.