不知不覺原來下星期就係2月14日情人節!由於今年嘅情人節撞正「年初三」要忙煮賀年食物,所以我就提早慶祝响 「緻 Kushiyaki House &Bar」食咗我哋嘅情人節大餐喇!呢到環境氣氛同裝修都好有日本特色🇯🇵我哋就試咗佢哋嘅《情人節二人前 》;$248/位 (另一加服務費)。「火炙吞拿魚」配袖子醬汁🐟吞拿魚唔肥膩之餘配搭埋醬汁好醒胃。「刺身三點盛」🦐日本刺身帶子、甘蝦,挪威三文魚食熟食前一啲刺身加埋豉油同wasabi!「三文魚籽茶碗蒸」🥚個蛋好滑溜,加埋三文魚籽帶點咸鮮味,質感豐盈「串燒」 無骨雞翼、加拿大豬拖羅、日本小番薯及秋葵🍻師傅會因應不同食材配上鋪頭醬汁製作,雞翼同豬拖羅咬開時仲有肉汁噴出。而蔬菜類亦控制得好好、食落好鮮嫩!「松茶蟹肉茶漬飯」🦀茶漬飯係我比較喜歡食嘅飯款,貪佢似湯飯一樣食落唔會乾爭爭。而松葉蟹份量都幾多,食到呢度已經飽。「日本朱古力蛋糕」🍰蛋糕旁有雲呢拿雪糕配廚師特製嘅清酒野莓醬 ,個醬唔會偏甜,隱若會食到少少sake味,加埋一齊食都唔錯!响將軍澳出沒嘅朋友未諗到情人節食嘜都可以參考吓。另外佢哋平日都有set lunch,最平由$72 起就有:漬物、沙律、

呢到環境氣氛同裝修都好有日本特色🇯🇵

「火炙吞拿魚」配袖子醬汁🐟
吞拿魚唔肥膩之餘配搭埋醬汁好醒胃。

刺身三點盛」🦐
日本刺身帶子、甘蝦,挪威三文魚
食熟食前一啲刺身加埋豉油同wasabi!

「三文魚籽茶碗蒸」🥚
個蛋好滑溜,加埋三文魚籽帶點咸鮮味,質感豐盈

「串燒」 無骨雞翼、加拿大豬拖羅、日本小番薯及秋葵🍻

「松茶蟹肉茶漬飯」🦀

「日本朱古力蛋糕」🍰

响將軍澳出沒嘅朋友未諗到情人節食嘜都可以參考吓。另外佢哋平日都有set lunch,最平由$72 起就有:漬物、沙律、茶碗蒸、主食、湯;仲有無料任追加白飯! 如果嚟將軍澳行Donki嘅朋友或者住附近都可以嚟試吓!

📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號舖
情人節二人前
情人節二人前