有一段時間沒有出來行(行山)了, 這天我們一班行友再發帖相約到港島一遊, 從西灣河起步, 一路經過柏架山, 大潭水塘出赤柱,去到赤柱街市那間似乎有名的牛腩檔, 要乜無乜的情況之下,自已同另外兩個朋友唔想叫d無諗住食嘅野,咁就唯有去搵第二間啦, 但比起以前在這些弄巷內都好難搵到間"茶餐廳", 行咗一陣搵到呢間兩間鋪相連嘅茶餐廳, 行上幾級樓級見裏面都幾多客人就座, 有八成滿, 座落無耐見待應多在避開客人眼光, 落咗柯打無耐聽到近門口有枱客的女生叫埋單, 同時叫他們取消某碟炒野,因為等咗兩個鐘咁話, 真唔真呀?有人會等碟野等兩個鐘?應該主要係投訴呢度出餐出得慢啫,我們等咁約15分鐘, 有野到了, 我跟友人J都叫了最普通的"特餐" $45是否有點過份呢? 內容是奶油豬仔飽, 火腿奄列 & 沙嗲牛飲麵, 如照片所見, 奶油豬仔是少油(為客人健康定老板荷包着想不得而知), 求其唧pea鍊奶上面重要唧出碟邊, 火腿奄列炒埋一堆就算係, 沙嗲牛肉充滿化學味, 個麵基本上還差少少才叫淋囉, 友人R的雜丸河更加難睇, 一睇個賣相就知道執四粒丸落個河粉度就交貨嘅樣, 服務更是嚇人, 有客座低待應會久久不理
服務更是嚇人, 有客座低待應會久久不理不踩尤其是外籍人仕, 攞咗碗野求其通度放低, 客人話無叫呢樣野就再通度搵物主認領,
這店感覺就似是一家人做晒那種, 但可能呢十年八載招呼開自由人, 每天黑面待客, 食物質素求其但又其門如市, 俾咩貨收咩貨, 附近更沒有競爭者價格任開, 要幾多客人都要俾, 如果有爛蓄茄茶餐廳獎呢度入梗三甲!
特餐=特別差的餐
题外话/补充资料: 如果喊樣可以俾兩個的話,我會俾佢兩個"喊樣"
2015-04-26