2013-09-07 1684 浏览
平时得闲最钟意同啲frd周围去食, 今次就去左日航lobby lounge high tea果度嘅环境其实比较逊色, 因为冇sea view,不过都影响唔到我high tea嘅决心 lol一坐低就即刻叫左个传统嘅英式high tea set, 唔洗一阵就送到黎!其实个set卖相有啲麻麻,冇想像中咁grand,都有啲惊中伏,但好彩食落去都好好味lol首先讲下最低果层,三样野都系我既最爱:三文鱼三文治,蕃茄芝士三文治,云石蛋糕...本来以为啲三文鱼会切到好薄同得好小,点知厚度同份量都好适中!至于蕃茄芝士三文治同云石蛋糕都冇特别话唔好味或者好好味, 始终都系比较普通嘅小食甜品, 味道不过不失;)而中间果层就有咖哩角, muffin, 烟肉蛋挞, 仲有柠檬蛋糕开头以为果个烟肉蛋挞只系一个普通嘅葡挞, 因为真系好似!!! 但点知食落去先发现有烟肉, 都算系一个surprise lol, 不过略嫌烟肉份量少左啲, 如果多返啲嘅话会更加好味同有口感!柠檬蛋糕好松软,但muffin就硬左小小,不过都接受到遗憾嘅系唔食得咖哩角, 不过个frd话唔够辣 (当然辣唔辣呢样野就真系好见仁见智)终于黎到最顶果层

柠檬蛋糕好松软,但muffin就硬左小小,不过都接受到

终于黎到最顶果层!有曲奇,蛋糕, fruit tart同两粒有朱古力包住嘅士多啤梨!!
班兰蛋糕简直系冇得顶! 超香班兰味! 如果可以嘅话真系想四件cakes都变晒班兰蛋糕lol
曲奇味道ok嘅,但如果有得自己拣埋咩味就仲好!
不过fruit tart同士多啤梨我就麻麻地, 觉得甜左啲...
价钱亦算公道嘅, 不过最主要系因为个frd有张discount card, 所以有得平xdd