2017-09-25
下午茶時間係附近搵好嘢食,見到呢間新新哋嘅餐廳位置唔起眼,係翠怡花園A座地下,門口位對住翠樂街而唔係太和路,所以唔算多人食侍應係俾tea menu我哋睇嘅,但係我八掛睇埋普通menu,發現佢第一個內頁有教你講泰文,幾好笑XDtea menu都有4頁嘢食揀,當中有澱粉質類飽肚嘅粉麵,亦有輕食類嘅包我同朋友叫咗兩個set,分別係海南雞飯同慢煮牛肉包海南雞飯好大份,基本上同午市晚市嘅飯size差唔多雞方面用嘅係原隻雞上脾,好滑又重雞味,中間仲會有啲透明嘅啫喱,撈埋飯一齊食好香同一般出面食嘅海南雞飯唔同,佢呢間唔係有三種醬,但係佢用個好似蛋殼嘅器皿裝住嘅薑蓉好鬼好食個飯撈過雞油同薑後竟然都仲係乾身嘅,粒粒分明,加上雞一齊食好滿足舖頭嘅設計用咗木,等人覺得好似坐係木船入面食飯咁,幾特別兩個餐飲都轉咗柚子蜜,沖調得幾濃之餘亦食到啖啖柚子肉呢個慢煮牛肉包同我哋想像嘅唔同,因為menu寫話係用曼谷包,但係上到嚟好似法包咁,唔知曼谷包係咪真係咁新鮮蕃茄片上面放咗兩三塊牛肉,上面嘅酸菜其實就係平時食海南雞飯嘅時候嘅醃青瓜同紅蘿蔔,最上面鋪咗少少肉鬆好香口拎塊包之後自己加toppings上去食,感覺幾開胃同
我同朋友叫咗兩個set,分別係海南雞飯同慢煮牛肉包
海南雞飯好大份,基本上同午市晚市嘅飯size差唔多
舖頭嘅設計用咗木,等人覺得好似坐係木船入面食飯咁,幾特別
兩個餐飲都轉咗柚子蜜,沖調得幾濃之餘亦食到啖啖柚子肉
拎塊包之後自己加toppings上去食,感覺幾開胃同fresh,而且幾樣嘢一齊食好有層次
脆卜卜嘅包加上軟熟嘅牛肉,酸菜爽脆,一齊食好有fusion菜嘅feel
另外薯條都炸得好香脆,夠粗,下午茶食埋薯條就真係無憾了
雞肉飽滿又冇骨,食得好方便,雞皮算薄
酸菜牛肉包,兩三啖就食哂啦