前排男友放假,黎佐敦接我放工去食飯,去左公司附近一間的小店Café~聽同事講食過唔錯,所以就跟男友去會一會佢啦!食店就位於柯士甸道一個街轉角的位置,位置唔算難搵~可能時間尚早,店內未見太多人~食物種類多,也有DinnerSet選擇!熱朱古力(HK$35)這杯熱朱古力是有棉花糖佈滿表面,朱古力的熱度會令棉花糖慢慢融化!朱古力味不過太甜,奶味適中,不過蓋過朱古力味,邊飲邊食著半融化的棉花糖,不錯!凍朱古力(HK$38)而凍飲是男友的,凍的分別是由棉花糖改為Cream,味道相若,但凍飲又有另一翻的體驗,不過女生都是不宜渴太多凍野,所以我選了熱的!玫瑰雞翼(HK$38)雞翼只以炸煮為主,炸到金黃色,表面好脆口!而炸雞翼就以玫瑰味的蜜糖醬作為調味,味道好香,蜜糖醬不會太甜,剛好中和了炸雞翼的咸味,出奇地惹味,正!玫瑰雞翼上碟時已經切開一半,方便食用~黑松露溫泉蛋多士(HK$38)被黑松露的吸引下,就點了這個小食!溫泉蛋以原隻蛋殼盛載,上面的就是黑松露醬,先將黑松露醬及溫泉蛋輕輕伴勻~以多士條沾上黑松露蛋汁食用,濃郁的黑松露味,加打半熟的蛋汁,配合脆口的多士,這個小食特別又開胃,簡單的材料就可以做

聽同事講食過唔錯,所以就跟男友去會一會佢啦!

食店就位於柯士甸道一個街轉角的位置,位置唔算難搵~
可能時間尚早,店內未見太多人~
食物種類多,也有Dinner

Set選擇!

熱朱古力(HK$35)

凍朱古力(HK$38)

玫瑰雞翼(HK$38)
雞翼只以炸煮為主,炸到金黃色,表面好脆口!
玫瑰雞翼上碟時已經切開一半,方便食用~

黑松露溫泉蛋多士(HK$38)
被黑松露的吸引下,就點了這個小食!
以多士條沾上黑松露蛋汁食用,濃郁的黑松露味,加打半熟的蛋汁,配合脆口的多士,這個小食特別又開胃,簡單的材料就可以做出這個新鮮的味道!

卡邦尼意粉(HK$78)
卡邦尼意粉是比較多西餐廳都可以食到的,但要煮得好味實在不易~

這個意粉看落比較多色彩~
上面有一隻半熟的蛋,可以先將其混合拌勻食用比較好~

內有煙肉、菇菌及洋蔥為主,上面灑上香草作調味~

醬汁唔會過多,份量適中,剛好每一啖都沾蛋黃芝士汁,味道唔會太咸,芝士味香濃但不會太膩!

法式焦糖焗蛋(HK$38)
這間食店以JAM為題,所以這個甜品上面都有放了一些果醬,比起以往食普通的法式焦糖燉蛋顯得非常特別!

我非常喜歡食表面那層燒得香脆的焦糖,而上面的果醬是士多啤梨味,所以帶點微酸,焦糖中的甜中帶酸,好特別~
而入面的燉蛋好滑好香,份量不算太多,飯後食都唔會覺得太飽!

後記:

總括餐廳的食物質素不錯,而且配搭新穎~

而果醬作主題,所以很多食物都會有果醬作調味,不但唔覺得奇怪,而且仲帶起食物本身的味道!
2016-07-03