2012-10-07 186 浏览
約咗朋友去Intercontinental High Tea, 朋友比我早d到, 2點10 分就已經到, 唔駛等就有位, 今日天氣好好, 可以清楚睇到晒成個維港海景, 但可能出面太曬, 落地玻璃都有落晒d semi-opaque嘅shades, 擋到太陽, 但都隱約可以見到維港海景. 我朋友之前都試過呢到嘅中式tea set, 話d鹹點係超好味, 來至酒店的欣圖軒, 所以係超有水準, 但係甜點就有d 失色, 而因為大部分都係有蓮蓉, 會有d “漏...我地兩個人叫咗個西式嘅tea set for two, 朋友就飲earl grey tea, 我就揀咗marco polo tea, 係一個有honey同fruity 味道嘅紅茶, 仲俾埋fresh milk我地但係好似fruit tea 同earl grey 都唔需要落奶架,每個人嘅taste 都唔一樣, 服務細心...個tea set 拎到黎, 個staff好細心解釋俾我地聽每一件cake 同鹹點係d 咩, 有d咩特色, 服務好好, 上次我都有黎過食tea set, 不過今次d cake 同鹹點都有d唔係太一樣. 值得特別提及的係個A

個tea set 拎到黎, 個staff好細心解釋俾我地聽每一件cake 同鹹點係d 咩, 有d咩特色, 服務好好, 上次我都有黎過食tea set, 不過今次d cake 同鹹點都有d唔係太一樣. 值得特別提及的係個Apple Pie, 呢個好有驚喜, 比想像中有食好多, 唔會好酸, 甜甜地, 加上好多蘋果肉, 又tender, 食落有彈性添.
西式high tea set
鹹點最好味嘅係個cracker夾住d 黑松露蛋mayo, cracker上面有asparagus 同埋蝦, 黑松露d 味道好出好濃, 同蛋嘅比例恰到好處, 值得推介!
好味High Tea!
Scones 呢到嘅serving 算係好generous, 有4個咁多, 一個普通嘅, 一個有d 似係raspberry, 仲有兩個classic 有raisins 嘅scones…除左有普通嘅jam, 同clotted cream, 仲有個earl grey jam, 呢個好特別, 個味道配落scones, 意想不到的match!
Scones!
食到咁上下, 有個staff周圍送上玫瑰味嘅棉花糖, serve in a small cone, 好似勁mini 嘅ice-cream咁, 好特別, rose嘅味太淡唔夠出…..

服務好好, 不時都有staff行過黎幫我地加水, 添茶, 仲問我地覺得d 野食ok 唔ok, 好細心, 係一個同朋友傾計, girls talk 嘅好地方!
2012-10-06
西式high tea set
Scones!
好味High Tea!