2017-06-08
放假去西貢搵食,蕩到去後街見到有間門面都幾靚既餐廳,因為天氣太熱,嗱嗱臨入去坐低。一入到去侍應首先講唔好意思,沙發位已經被坐滿,要坐木櫈。其實個位喺走廊,有少少窄,不過算啦我好肚餓快d比野我食。(因為太肚餓一張食物相都無, sorry lol)叫咗鮮蝦扁意大利粉配菠菜忌廉汁($65)同埋香煎豬扒配燒汁($78)。首先上咗餐湯同餐包,餐湯係粟米濃湯,鍾意佢可以咬到一粒粒粟米個餐包有d冷冰冰柴皮既感覺,但係!配麵包嗰舊牛油好食!因為佢四方形一粒,令我聯想起某牛牛牌子既芝士粒!雖然唔知正體係咩,但夾包食一流!主菜上喇!個意粉好多料(注意,唔係多蝦,係多配料咋),d菇呀蝦呀洋蔥呀配合得好好,個味好match!好食!第二個餐有兩塊手心咁大既豬扒,食第一塊既時候覺得都ok,唔鞋但未去到好稔既程度。食第二塊時可能因為唔夠汁,有d乾。不過加埋個好滑既薯蓉依個餐都合格的!價錢唔算太貴(對比起西貢一個all day breakfast可能都要百幾蚊),食物質素又ok,可以encore!
(因為太肚餓一張食物相都無, sorry lol)