2022-12-16
悠閒下午茶朋友約喺上環嘅Home A Day下午茶,可能係佢住喺元朗,而我住喺港島,佢經西隧來回都好方便,而呢個西餐廳又係上環地鐵站側,位置非常方便📍我哋揀咗兩個下午茶餐,分別係迷你牛角包二重奏及黑松露蘑菇忌廉意大利麵。個迷你牛角包嘅texture 好鬆化,但佢咁鬆化又一啲都唔油膩,口感好好,一個夾住啲巴拿馬火腿及火箭菜,另一個牛角包夾住啲沙律蛋,佢係迷你牛角包,所以食咗一啲都唔滯,係個light set👍另一個黑松露蘑菇忌廉意大利麵,非常滋味,佢有啲拉絲芝士在入面,但又好多黑松露醬同蘑菇,令到啲意大利麵非常香滑,由於比得多料👍好豐富同足料,好惹味😋😋我哋再點了兩個飲品,一個係藻藍蛋白椰香鮮奶特飲,佢嘅賣相好吸引,打卡一流😃有啲食用花瓣哂在啲忌廉上面,好靚,但又好好飲,有啲藻藍、椰汁及奶的混和,口感好好。另一飲品係紅西柚梳打特飲,呢個非常令人開胃,而且紅西柚味酸酸甜甜,非常好飲😋😋餐廳環境好舒服,座位好寬敞,我同朋友可以靜靜地係度傾計,我哋都覺得係一個好享受嘅下午茶時間,並已約定遲啲再嚟食佢嘅晚餐