2015-06-24
今日又出左老銅買野, 想搵間café靜靜地坐下. 通常出銅鑼灣如果兩個人食飯, 慢活的小妹都鐘意揀d無咁多人嘅地方食飯, 可以舒舒服服咁坐下傾下偈.行下行下又過左黎加路連山道呢邊.. 入左呢間café. 以前行開呢頭想搵度有wifi又坐得耐都有入過黎飲杯咖啡, 不過未喺度食過野.今日想簡單食個便飯, 睇完menu覺得價錢相宜又唔駛等位就入左去. 入面環境都幾幽靜, 餐廳大半滿座, 食客大部份都是小情侶.點了個dinner set. 頭盤都有不少選擇, 沙律亦有兩款可選. 選了ceasar salad.Ceasar Salad不會太多沙律醬, 正合我心啦, 盡量都想食健康清淡d嘛. 沙律沒有用上羅馬生菜 (或許是看上去不像是), 但也是新鮮爽脆. 加上少量麵包糠和瘦煙肉, 開胃又健康.湯選擇亦有幾款, 愛吃菌類和松露的我選擇加$38將湯升級至黑松露菌忌廉湯. 忌廉湯端上來時已經是松露味撲鼻, 入口啖啖是粗粒菇類, 很足料, 味道很香濃. 美中不足是油份較重, 或許是黑松露醬的油, 如果湯的質感可以再creamy d 就會非常好.主食亦是菌類松露類的哈哈. 點了香煎帶子配黑松露野菌意大利飯