2017-12-28
講真真係好少離開堅尼地城,自從地鐵開通之後都係第一次,天氣凍凍地最適合打邊爐啦。一班朋友去完的海洋公園梗係食返夠本一向打邊爐都唔係好鍾意任食所以就去散叫,用料會新鮮啲餐廳樓梯到去嘅時候有種好懷舊嘅感覺餐廳最出名應該係有刺身,但係由於幾位朋友都唔係太鍾意食生野,所以我哋就冇叫到湯底方面,雖然揀咗一個普通嘅鴛鴦鍋,但佢嘅沙嗲湯底唔係好油膩另一招牌嘅番茄仔豬骨湯湯,入邊都係有一大個豬骨喺度煲好濃郁嘅湯底打邊爐點少得肥牛,點左個手切肥牛拉牌肥牛,切得好薄,而且脂肪均勻唔會太肥,而且恰下恰下好昜熟,份量都足夠打邊爐梗係點都要有丸類,而且手打系列比較特別嘅就,揀咗芝士海蝦丸同安格斯牛肉丸,全部都係新鮮打成,好彈牙,而且唔會太晏。芝士丸芝士都係流晒出嚟當然仲有普通啲嘅皇帝蟹粉包另外叫咗自製嘅韭菜墨魚丸,同埋魚皮餃之類嘅。餡料好新鮮,而且皮薄,還有叫咗3秒響鈴,係新鮮非常之脆,打邊爐當然唔少得配料配料就係需要加$16一位
一班朋友去完的海洋公園梗係食返夠本
一向打邊爐都唔係好鍾意任食所以就去散叫,用料會新鮮啲
餐廳樓梯到去嘅時候有種好懷舊嘅感覺
當然仲有普通啲嘅皇帝蟹粉包