2018-05-22 231 浏览
由船麵開嘅第一日已經想試,但因為無得book位所以仲未的起心肝去食。2018年最熱嘅5月天,因為去開附近睇話劇諗住第一round 無咁多人去排一排,點知18:15去到已經一條龍,好彩皇天不負有心人,找著第一round的尾巴,成功入坐。一坐低,由於坐bar枱嘅關係,跟厨師非常接近,所以四眼厨師即刻幫我哋斟水,為炎炎夏日即時降溫,可惜可惜原來支水要收費,而且可不便宜,算啦,出得嚟行,丫係食先啱,又何必區來拘泥數十元百塊兩隻牛魔皇,一人一碗和牛船麵 Wagyu beef boat noodle $128配料: 炸豬皮、牛丸、牛肉片、牛腩、通菜嘩。嘩。嘩 👇🏼厨師一放低碗麵,香味即時飛埋嚟。除咗睇得,仲非常好味,係舌頭的享受。第一啖梗係試湯啦,我舌頭突然有一陣暖意,而後就係香料交迫,湯味濃郁而且充滿泰國香料的鹹香。至於牛肉,兩片牛肉半生熟程度亦非常啱我口味,而且牛丸像乒乓波一樣Q彈。個人嚟講平時唔多喜歡食厚厚嘅牛腩,因為一旦整得唔好......你懂的!但我可以話你知,牛船麵的牛腩軟硬適中,且非常有咬口,口感一流,佩服佩服。之後介紹一下,店員推介,泰式燒肉炒芥蘭,menu無𠺢。燒肉肥瘦分配平均,
,算啦,出得嚟行,丫係食先啱,又何必區來拘泥數十元百塊

兩隻牛魔皇,一人一碗和牛船麵

Wagyu beef boat noodle $128
之後介紹一下,店員推介,泰式燒肉炒芥蘭,menu無𠺢
。燒肉肥瘦分配平均,惹味可口。芥蘭新鮮咬落去卜卜脆,美中不足係炒得比較多油,估計有可能係燒肉都會出油嘅關係,但其實大食如我,要KO 一碟菜,NO problem 啦

炎炎夏日,又點可以飯後無甜品呢。由於為食嘅關係一人再叫多一個甜品: 泰式糯米飯&椰子雪糕。

👆🏼椰子雪糕賣相一流,味道亦同樣出色。其實我個人來講平時一定唔會叫椰子雪糕。但呢一杯我介紹你去得船麵一定要order。有冰感嘅椰子雪糕加上花生再加上粟米,係味覺嘅享受。粟米清甜花生鹹香,加係椰子雪糕上面,出奇地夾
信我,必試
食埋個糯米飯,飽到high high。可能太飽嘅關係覺得無什特別,芒果感覺上同平時食嘅唔一樣,有一陣淡淡的花香。廚師哥哥話呢個芒果叫 Jasmine mango
係真唔係呀?Any肥,可以一試,試吓你食唔食到芒果有花香

PS: 坐吧枱有吧枱嘅好,廚師同你有互動但有適可而止,唔似某啲餐廳個廚師侍應煩到你想叫佢走開。仲有仲有難得一見,成team人
好齊心互補不足

That’s awesome !!!!!!!!! Samsen 。I will be back
2018-05-20