2019-06-03
同朋友聚舊,但又想食燒肉刺身。於是決定去一嘗丸十!為免要等後太耐,提前一日訂座,waiter 態度好好!佢地會擔心客人忘記預訂時間,所以個日朝早會再次confirm時間同交代坐位位置。環境方面,入到餐廳會劃分燒肉同熟食區.由於當日餐廳比較多人,所以被分配到bar枱到。格局有d似居酒屋,坐高椅而前面就係開放廚房。雖然坐既位置唔太就手燒烤,但同朋友談天說地,一邊飲酒,一邊睇住廚師燒即場燒烤再放上面前別有一番風味!香港有唔少傳統茶餐廳都有賣牛肉三文治,相信大部人對佢既印象就係咸牛肉三文治etc,多數採用比較平既材料去煮成.而近年日本興起「和牛三文治」既熱潮,有唔少過江龍餐廳都係香港設立分,用和牛做餡料,價錢不菲同傳統既三文治大相徑庭!丸十一客有4件($158),三文治包身煮至金黃色入口鬆脆,和牛帶點嚼勁,再配上甜甜地既芥末醬!簡直係色,香,味!十分奢侈既享受,搞到我同朋友都忍唔住好快食曬~當日我地叫左個燒肉二人套餐($680) waiter比左麵豉湯同漬物比我地,味道不過不失。和風柚子沙律 沙律有新鮮柚子,沙律菜,車厘茄,蝦隻,配上柚子醬汁,酸酸甜甜。柚子新爽開胃,亦有助消化,不過沙律菜味道
和風柚子沙律
沙律有新鮮柚子,沙律菜,車厘茄,蝦隻,配上柚子醬汁,酸酸甜甜。柚子新爽開胃,亦有助消化,不過沙律菜味道偏苦,因人而異。
刺身盛有三文魚,油甘魚同甜蝦。三文魚採用三文魚腩,味道鮮甜,魚香十足!甜蝦同油甘魚都相當唔錯!
燒肉方面,套餐包括和牛橫隔膜,下肩胛肉,和牛牛小排,和牛牛板腱,雞腿肉同丸十牧場牛小腸。牛有入口即溶既感覺,加小小海鹽同醬汁吊味會令成個層次昇華左,各有特色。個人認為橫隔膜部位最出色,因為脂肪分佈比其他相對多,所以唔需要落油都可以燒得好美味,肉鮮新鮮,睇得出有用心選擇。
最後,迷你饅魚飯作為呢餐飯既結尾。雖然食完燒肉已經有7-8成飽,但都堅持食完呢個饅魚飯。因為佢既饅魚無咩骨,而且用料很好,並非hea你!總括而言,呢間餐廳質素十分高!以呢個價錢食絕對係高性價比,一次會再返黎食呀!