2022-10-30 109 浏览
假期同媽咪飲個靚茶。尖沙咀有間茶樓開咗唔係好耐,9月9號先開始試業,去試下先。位於漆咸道南同天文臺道交界既大廈內,一到店內就覺得好光猛、好乾淨。每枱之間空間好寬敞,唔會背隻撞背隻🫣員工亦都非常有禮貌🫶🏻試左幾款點心,先綜合其中一定共同結論:所有食物都好足料!👍🏻👍🏻特別推介以下幾款:雞腳燉螺頭湯非常足料、有火候嘅燉湯。雞腳煲得好淋、螺頭都有好多隻。加上有淮山、瘦肉、咸火腿,整件事味道好濃郁。黃金涼瓜條涼瓜條外層包咗鹹蛋黃而炸成的。離遠已經聞到好香好吸引。本身有少少怕涼瓜嘅苦澀味,但係鹹蛋黃嘅香味令到成件事配合得好好。熱辣辣食非常正👍🏻凍藥膳鳳爪以藥材浸煮而成。鳳爪煮得好琳淋,當中滲透着淡淡的藥膳味,尤其當歸,有驚喜😘糖水 喳咋 & 南瓜露大愛呢度嘅糖水。喳咋有唔同嘅豆類,包括紅綠豆、眉豆、腰豆等,加埋芋頭、西米、椰漿、淡奶等,非常足料。南瓜露當中有好多南瓜蓉,仲有雪耳添,感覺非常滋潤。兩者嘅味道調配非常好,又唔會太甜,高質心🥰

員工亦都非常有禮貌🫶🏻

特別推介以下幾款:

雞腳燉螺頭湯

黃金涼瓜條

凍藥膳鳳爪

糖水 喳咋 & 南瓜露
大愛呢度嘅糖水
南瓜露當中有好多南瓜蓉,仲有雪耳添,感覺非常滋潤。
兩者嘅味道調配非常好,又唔會太甜,高質心🥰

2022-10-29