2022-07-10
1951 浏览
星期五難得和食肉獸老公一起放假,中午便一起初嚐安平燒肉,我們選了最高價位的澳洲M5和牛120分鐘吃到飽套餐( *´꒳`*)੭⁾⁾套餐所提供的和牛是眾多款中最濃郁的,並且提供四款限定食物,個人認為喜歡吃海鮮的話,絕對要比多少少加購❣️/讓我為大家逐一介紹下我食過既野啦:(🌟=推介,必叫)(⭐️=正常/普通,可以慳返啲quota)/𝕊𝕖𝕥 𝕃𝕚𝕞𝕚𝕥𝕖𝕕🌟烤雞泡魚乾:燒香後的雞泡魚乾香脆可口,帶淡淡的魚鮮香,沾上沙津醬,絕對會令你吃不停口🌟屏東燒魚腹:是燒鰻魚的味道,我好鐘意🌟爽彈虎蝦:虎蝦超大隻,肉質彈牙又有膏🌟燒杋立貝:扇貝都算大粒,肉質彈牙而且都略有鮮味,我食左六隻🤭低脂高蛋白嘛~/𝔹𝕖𝕖𝕗🌟牛舌芯:每枱一份的牛舌心牛味濃,肉汁豐富又彈牙🥹超好食,不過再添就要加購🌟鹽燒牛舌、黑椒洋蔥牛舌:牛舌彈牙juicy,我地食左超多塊👅🌟安格斯牛小排:個人最愛❤️肉味濃,脂肪分佈平均,肉質非常軟腍,富油脂香🌟 牛肋條、秘製牛肋條:牛肋條同樣牛味濃郁且肉汁滿滿,秘製醬汁醃過又另一番風味,兩款都好吃! 🌟嚴選牛仔骨:牛仔骨醃製入味,軟腍帶脂肪香,都好推介大家試吓🌟️SRF極黑一口牛:一口牛厚切的關係也份外香
讓我為大家逐一介紹下我食過既野啦:
(🌟=推介,必叫)
(⭐️=正常/普通,可以慳返啲quota)
𝕊𝕖𝕥 𝕃𝕚𝕞𝕚𝕥𝕖𝕕
🌟屏東燒魚腹:是燒鰻魚的味道,我好鐘意
🌟️SRF極黑一口牛:一口牛厚切的關係也份外香濃多汁
🌟烤金錢牛肚:鹵得好入味又夠腍身
⭐️安格斯牛板腱:牛脂肪比例最低的部位,你懂的,減肥就是要吃這些lol
⭐️澳洲M5和牛肩胛肉
⭐️厚切上選牛腹肉
⭐️鹽蒜麻油燒牛腸
⭐️鹽蒜麻油和牛柳
⭐️三角牛肩肉
⭐️美國SRF極黑牛
其他我就冇好特別深刻印象🙈整體都有牛味的,主要是不同部位脂肪比例影響口感。
ℙ𝕠𝕣𝕜
🌟原味厚切雪花豬、薑汁厚切雪花豬:雪花豬即豬頸肉,彈牙多汁,好味道
🌟烤豬肉乾:豬肉乾都幾香口又有豬肉香,個人覺得都可以叫黎試下
⭐️士林台灣腸:雖然台灣腸是邪惡之物,不過佢唔怕好鹹而且肉汁滿滿,所以我都有食哂一條,好俾面架喇(*ˊᗜˋ*)w𐤔
⭐️豬大腸:醃料入味彈牙
⭐️鹽蒜麻油雪花豬
⭐️原住民鹽燒肉
其他款式的豬肉就正常質素,可能我自己唔太喜歡吃豬,個人建議可以專攻牛!
ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟
🌟九層塔三杯雞:個人幾喜歡九層塔的香氣,所以私心推介!雞肉彈牙多汁,沒有雪藏味,挺不錯的
🌟老虎雞翼:香辣單邊雞翼,方便又惹味
⭐️鹽蒜麻油雞腿肉:雞腿肉厚滑嫩,都唔錯架
𝕄𝕒𝕚𝕟 & 𝕊𝕚𝕕𝕖 𝔻𝕚𝕤𝕙𝕖𝕤
🌟櫻花蝦乾拌手工麵:鹹鮮香的手工伴麵,唔會太重口味,如果你的另一半同我老公一樣咁大食,絕對需要幫佢叫番碗填下肚
🌟即食滷水涼拌鴨舌:喺台灣既風味啊🥺細細隻,食多幾碟都唔怕
🌟澎湖花枝排 :超好吃的炸墨魚餅,大推
🌟黃金泡菜:不如一般泡菜重味,幾清新幾開胃
🌟美乃滋章魚燒:章魚好彈牙
⭐️安平炸蚵卷
⭐️梅山酥炸薯
⭐️絲瓜煮蜆
𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 & 𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤
可以走奶走花生的芋圓,不過我就唔洗走喇˚ ༘♡嫩滑鮮草配煙韌芋圓,為這豐富大餐劃上完美。
🌟柱花烏龍茶:食咁多肥膩野,凍茶最解渴解膩
另外,這裡的醬料方面選擇頗多,個人特別喜歡以蔬菜加入台灣麻醬的黃金醬,還有簡單的特調醬油,都很提鮮👍🏻
整體而言,食物質素及款色種類都對得上價錢,性價比高;加上可能當天是平日下午的上班時間,人流較少,上餐都很快又沒有漏單(¬‿¬*)
‼️19:30前離座可享優惠價$358(星期五至日+$20),個人認為早啲食咁豐富既大餐可以多啲時間消化,更化算呢( -`ω-)✧老公食完都好滿足,不斷說會再有下次,誠意推介👐🏻