2021-11-03
九龍城、屯門「小曼谷」好出名,冇去過九龍城個間,屯門分店成日排長龍。之前同屋企人元朗食飯慶祝,經過見到元朗都開咗「小曼谷」,又唔多人排(唔知質素有冇參差),不過我地都有預先訂位。性價比幾高,6個人$8xx,而且冇就住食,食到好飽味道方面中上,未至於非常突出,但係可以日常再食其中一樣我最喜愛嘅泰菜:生菜包豬肉份量唔算多,尤其我地6個人分不過生菜唔夠可以叫佢refill架~全部食物都叫咗最少程度嘅辣少少辣惹味,又唔會過辣!除咗個冬蔭公湯:大嘅for 6人剛剛好,一人一碗左右呢個湯係我地一致認為當晚最辣嘅item!大家都不約而同叫「好辣呀~」湯好似冇得揀辣度相比之下,泰式鳳爪唔算辣,剛剛好呀!又帶點令人開胃嘅酸味♥️馬拉盞通菜 - 出街最鍾意食呢碟菜但係當我發現我未食菜時,碟上已經得返數條🤣🤣 印象中嘅味道都係同其他地方差唔多,不過份量可以多啲,或者話6個人食呢間啲份量可能唔夠!不過都唔係碟碟嘅,大嘅冬陰公湯剛剛好分到比6個人,另外就係呢碟咖喱麵包軟殼蟹,超級大份!6個人分完都有餘!講真,我唔想食咁份包😂 泰式咖喱冇咩辣味,軟殼蟹唔夠脆,不過父母少食,帶佢哋食下!佢哋仲話食到蟹膏 - whic
性價比幾高,6個人$8xx,而且冇就住食,食到好飽
味道方面中上,未至於非常突出,但係可以日常再食
其中一樣我最喜愛嘅泰菜:生菜包豬肉
份量唔算多,尤其我地6個人分
不過生菜唔夠可以叫佢refill架~
全部食物都叫咗最少程度嘅辣
少少辣惹味,又唔會過辣!
除咗個冬蔭公湯:
大嘅for 6人剛剛好,一人一碗左右
呢個湯係我地一致認為當晚最辣嘅item!
大家都不約而同叫「好辣呀~」
湯好似冇得揀辣度
馬拉盞通菜 - 出街最鍾意食呢碟菜
講真,我唔想食咁份包😂 泰式咖喱冇咩辣味,軟殼蟹唔夠脆,不過父母少食,帶佢哋食下!佢哋仲話食到蟹膏 - which I cannot feel,不過佢哋食到有咪有囉
咁大個包都唔夠食?要再叫蒜蓉包
不過蒜蓉包係好香脆,屋企人出去食必點
我屋企真係好鍾意食carbs
仲叫咗一碟菠蘿海鮮炒飯、泰式蝦球炒金邊粉
不過好在份量唔算大,味道正常
呢度啲碗碟杯全部都係黃色🤣
今餐其實係同細佬慶祝生日
蛋糕係外帶嘅
餐廳都配合幫手點蠟燭、俾啲碟碟叉叉
(當然係我哋叫先俾啦)
不過如果想有生日驚喜,就建議去返啲西式餐廳!
唔好期望泰式餐廳啲員工會唱/播生日歌、點好蠟燭拎蛋糕過嚟
呢間係 我哋問佢拎蛋糕,佢會用一個壽星仔聽到嘅聲量問返我哋係咪拎蛋糕😂😂 然後就咁擺低個蛋糕,唔叫都唔會幫你點蠟燭嗰啲,其實好難比驚喜人,不過我明呢啲係bonus野,如果真係想有生日驚喜,建議去返西式餐廳🍴