2017-02-09 2769 浏览
今日系一年一度ge大事,適逢屋企女主人生日,夜晚果餐唔搞得好好睇睇ge話,實行無好日子過。近年開始流行食Omakase,見灣仔近排都開佐一間主打Omakase日本料理叫“鮨鶴”。一行二人點了《正葵》,相對其他幾個,呢個系中等價錢,個人認為系Omakase入面比較抵食。《正葵》會有12種加卷物,都會配先付,刺身,合餚,壽司,卷物,玉子燒,吸物,甘味或菓物。一開始有一個文蛤湯飲,味道非常之鮮甜,有好香ge面豉味。聽師傅講因為近來天氣冷,飲碗熱湯再食刺身,感覺會好好多,如此貼心而又周到ge諗法,正正系Omakase ge精髓之一。旁邊會附上小小漬物當小食,師傅話唔好睇小呢d小食,用咗唔小心機同功夫去製作。首先黎ge系赤貝,上面有柚子和小小岩鹽,非常有口感。日本珍蠔,好肥美,蠔味濃郁,食慣法國ge生蠔,可以試下日本ge,另有一番風味。深海池魚,好新鮮,魚味濃郁,口感好好。白子,第一次食,原本以為系魚ge內臟,聽師傅講原來系雪魚ge精,食落口感好creamy,可以品味到好濃郁ge鮮味。之後就到壽司,個人覺得每一件都非常新鮮,而且口味各異。牡丹蝦配蝦膏,牡丹蝦size大!肉質鮮美,配合蝦膏簡直系畫

首先黎ge系赤貝,上面有柚子和小小岩鹽,非常有口感。
深海池魚,好新鮮,魚味濃郁,口感好好。

之後就到壽司,個人覺得每一件都非常新鮮,而且口味各異。
牡丹蝦配蝦膏,牡丹蝦size大!肉質鮮美,配合蝦膏簡直系畫龍點睛。

北海道馬糞,上面有小小竹炭,呢個配搭第一次食,好好味,個海膽好鮮,又香濃。
TORO,唔洗講,果層油脂豐富到,鮮而不膩,一試難忘。
小肌,醋小肌,肉質較其他魚實,上面有小小柚子調味,比較清新。
TORO手卷,將toro用火槍燒,滴落黎ge油撈飯,成個飯非常香,中間仲有小小蔥花中和翻,入面仲夾有菜圃增加成個手卷ge口感,非常好味。

壽司之後就系吸物,系用各種新鮮魚熬成ge湯,非常鮮甜,份量十足。
最後甜品選了抹茶奶凍,都係師傅自家制,抹茶選用高級ge抹茶粉,好香抹茶味,奶凍ge口感好清新。份量剛剛好。

成餐飯食了3個幾鐘,期間師傅就好似良師益友咁與客人談天說地,同時又保持專業製作出一款款獨具匠心ge食物比客人。

果種感覺真系好好。成餐飯你系完全感覺到師傅對客人果種負責任ge態度,對食物ge堅持同用心。非常滿意的一餐。
2017-01-18