2020-11-08 69 浏览
不嬲都知道天后清風街有好多好嘢食,今次就試吓食越南野,呢間火五越式餐廳喺太子都有分店,餐廳大概有30個位,今日係週末去到都唔使等位。餐廳有下午茶餐選擇,一共有四款粉麵選擇,再配以任何飲品都只係$40 ,非常抵食。唔好以為下午茶餐份量就好少,店員將越式生牛肉湯河端上枱嘅時候,簡直嚇一跳,冇諗過會咁大碗,而且牛肉份量亦都超級多,店員仲額外將一杯載有芽菜,香葉和青檸送上,十分正宗!而朋友嗌左越式魚翅花膠雞湯湯河,湯底十分鮮甜,亦都有魚翅同花膠碎,想食清清地嘅朋友揀呢樣就最適合不過。小食方面我哋嗌左三款小食,分別係越式無骨鳳爪,越式炸蝦春卷同埋意大利香醋牛油雞翼。越式鳳爪十分出色,調味啱啱好,以$22來講有五至六隻鳳爪係超級抵食,鍾意食越式鳳爪嘅朋友就唔好錯過。至於越式炸蝦春卷,一份有三大條,啲春卷好長,而且蝦肉滿佈整條春卷,配以生菜包住一齊食,可以減少油膩感。至於意大利香醋牛油雞翼,一份又5大隻,隻隻都炸得非常香脆飽滿,好少可喺越南餐廳食牛油雞翼會有意大利香草點綴,令到雞翼更加香口美味。飲品方面,要讚一讚餐廳,因為餐廳會用台式飲品店嘅膠杯載着,方便到客人未享用完的話可以隨時帶走,而咸檸梳打亦

飲品方面,要讚一讚餐廳,因為餐廳會用台式飲品店嘅膠杯載着,方便到客人未享用完的話可以隨時帶走,而咸檸梳打亦都十分解渴,唔會沖到好淡口。
2020-11-08
下午茶