2020-07-08
工作忙到無停手月頭總是埋數時間,做到8點都要去揾下野食,一個人最簡單緊係去食壽司,知道公司附近德美都有omakase 食,比起其他既omakase 平宜多就去左食啦!辛苦揾黎自在食,真係講得無錯。一去得見到咁多人,咁我要等到幾點先有位呢?我見到佢呢度都做外賣自取有9折優惠,外賣定堂食好?諗左一陣都係堂食比較好就等一陣。呢度晚市都有限時90分鐘,都唔駛等好耐就有位啦。入座前都有為客人探熱,呢個都有做足防疫工作,叫我可以放心用餐。我見個餐牌都好多款唔同既食物,有刺身、壽司、手卷、丼物、鍋物、串燒。omakase 都係食十件壽司姐,於是我叫左三款三色壽司,分別係一款大拖羅、三文魚腩、油甘魚腩 $145,主打肥美見稱完全食到果種油脂香停留係個口度唔散,令到我想再叫多一客。第二款三色壽司,分別係牡丹蝦、甜蝦、花竹蝦(配返個炸蝦頭) $103,蝦都出名爽滑彈牙。而由最鮮甜既甜蝦食先,完全食到出鮮甜既味道,之後就食最爽肉既花竹蝦大隻而且厚身爽彈,炸左個蝦頭基本上可以成個食,蝦頭既膏都好味。最後食當然係牡丹蝦係蝦中極品,食落鮮甜而且彈牙係前兩種蝦既結合。第三款三色壽司,分別係海膽、三文魚子、蔥拖羅茸$
第三款三色壽司,分別係海膽、三文魚子、蔥拖羅茸$88,都係鮮味十足。都推介海膽軍艦一上就既食紫菜都仲脆海膽鮮甜而且有少少海水既味道沒有腥味。
另外仲要左一串牛舌$42,$42唔算平我估計都係和牛牛舌黎,如果識食牛舌真係好食過牛肉。
9件壽司等於出面食過千既omakase ,而呢度都係4百幾蚊。下次有時間再黎食,真心抵食高質素。