2022-11-12 198 浏览
經朋友介紹嚟到呢間位於佐敦嘅日本燒肉料理。 二話不說,我哋就點了二人前廚師推介 "牛魔再現"。 當中包括日本國產A4和牛肉眼、美國prime牛小排和牛角切, 所以非常吸引。先嚟兩客日本安曇野絹豆腐沙律, 豆腐豆味非常濃沃,新鮮蔬菜配芝麻醬,非常醒胃。國產A4和牛肉眼非常出色, 油脂分佈平均之餘亦品嚐到牛肉味, 而且店員非常細心,亦有指導如何可以燒出香味十足嘅牛肉,不會燒得過熟, 完全鎖住牛肉汁。 豐潤嘅牛油脂肪,已經溶喺口入面, 惹味十足。至於美國prime牛小排和牛角切, 店員亦會建議我們先輕輕燒一下每一面, 主要係將肉汁鎖住, 然後再慢慢燒到金黃色, 以達致最佳效果。 入口牛味非常香濃, 厚薄均勻, 口感一流。燒原條茄子非常之入味, 用原條茄子,將燒汁搽上表面, 然後再放上爐嗰度燒, 之後灑上櫻花蝦和香蔥調味, 做法看似簡單,但味道非常香口,櫻花蝦的鹹香味,絕對提升了整條茄子嘅味道, 值得一試。鹽燒豬腩肉亦係好出色, 腩肉部位的油脂分佈非常均勻, 經燒過後的豚腩肉溢出的油脂, 入口非常金香, 肥而不膩。最後,還點了一小客半熟蛋迷你丼飯, 再配 燒汁牛肋骨,可以話係非常滿足。 牛肋骨

最後,還點了一小客半熟蛋迷你丼飯, 再配 燒汁牛肋骨,可以話係非常滿足。 牛肋骨用特製醬油預先醃過, 令到牛肋骨味道更加濃郁, 而且牛花脂肪嘅分佈又係冇得輸, 估唔到仲可以保留到牛肉味之餘,食落非常之有層次感, 攞嚟送半熟蛋丼飯真係一絕。