2019-02-13
新年新景象同架車保養下先, 去咗荃灣車房放低架車洗白白, 跟住兩公婆周圍行食飯hea時間, 估唔到荃灣享和街好多食店, 最令我吸引嘅係呢一埋紅燈籠, 真係好似萬綠叢中一點紅嘅感覺。店內主要都係四人枱, 兩個人坐都覺得好寬敞, 裝修嘅感覺好有日本風, 牆壁貼滿日本嘅海報、 掛咗好多日本嘅燈籠、 感覺好舒適。 由於小店都好多人入座, 細聽之下原來店鋪還有一層, 舖都好大下。叫咗一個特上刺身盤呢個特上海鮮盛有五種刺身,有三文魚、油甘魚、赤身、深海池魚同埋海胆。 基本上好多都係成日食嘅,赤身同深海池魚就少食啲。 刺身基本上新鮮就好好味, 呢間舖頭嘅食物都好新鲜同高質, 睇下呢片油甘幾厚, 好肥美好鮮甜。燒鲭鱼都好大條,到個皮脆惡惡, 簡單啲上檸檬汁已經好完美。左邊嗰啲係一口牛, 一寸五粒都係28蚊,抵食。 右邊呢個係燒白膳, 呢個我真係十分推介, 白鱔好厚身,燒到啱啱好, 入口即溶嘅感覺。呢個叫做雞胸軟骨,出面好少食得到, 軟得嚟又有啲硬,口感特別。最後係呢兩個爽口嘅燒物, 大大嚿牛舌 同埋細細粒雞腎。食埋呢樣嘢,啱啱好架車搞掂, 可以滿足地回家休息。
叫咗一個特上刺身盤
燒鲭鱼都好大條,到個皮脆惡惡, 簡單啲上檸檬汁已經好完美。
最後係呢兩個爽口嘅燒物, 大大嚿牛舌 同埋細細粒雞腎。
食埋呢樣嘢,啱啱好架車搞掂, 可以滿足地回家休息。