网上见到中环万宜大厦开咗间新嘅中菜馆「⭐️星.68」,七月底前做紧堂食/外卖*68折优惠*,咁鬼抵就一于试下。餐厅入口原来喺停车场旁边,即系斜路仔。餐厅环境宽阔,灯光明亮,客人自然坐得舒服😊。由于好耐无饮过茶、食过中菜,于是我哋就放纵一下🙈,叫咗个二人餐之余,再另点其他食物。餐厅算系新派中菜馆,创意款式同经典口味任君选择!餐厅比较特别嘅地方系有同丸茶手作(我最爱嘅茶饮店)合作,即系我可以边叹珍珠奶茶、边食点心🥤。除咗茶饮外,餐厅亦主打滋补炖汤,唔同日子有唔同款式以供选择😁。68荟萃全盒($108),六款点心包括鲜虾饺皇、干蒸牛肉烧卖、腊味煎萝卜糕、安虾咸水角、青蛙王子同金箔芝麻糕。论卖相无可能唔拎满分挂💯?拼盘有四款咸点同两款甜点,其中🐸青蛙包最吸睛,馅就系豆沙馅,包皮都算松软。另外,咸水角系较传统嘅点心,出奇地呢到嘅出品好出色🤤,外皮炸得好脆,但无油腻感,又够大只。干蒸牛肉都唔错,建议点喼汁食;萝卜糕就无乜特别。甜点芝麻糕类似芝麻卷嘅口感,味道浓郁,我唔钟意食芝麻糊都觉得便几好食。午市套餐(2位用$276),套餐内容丰富,兼且十分抵食😍。其实斋食佢已经饱哂,不过我哋太为食无计。二小碟:
餐厅环境宽阔,灯光明亮,客人自然坐得舒服😊。
1903 浏览
68荟萃全盒
68荟萃全盒($108),六款点心包括鲜虾饺皇干蒸牛肉烧卖腊味煎萝卜糕安虾咸水角青蛙王子金箔芝麻糕。论卖相无可能唔拎满分挂💯?拼盘有四款咸点同两款甜点,其中🐸青蛙包最吸睛,馅就系豆沙馅,包皮都算松软。
二小碟: 陈皮牛𦟌、酱香萝卜,两款凉拌小食各有五件,份量啱啱好。其中一款本身应该系京式肴肉,但好似换咗做牛𦟌🐂,食落有啲啲辣;由于腌咗味,所以都唔确定佢系咪真系牛。至于酱香萝卜有啲其貌不扬,但又几爽脆、几开胃,唔太重口味。
海星苹果龙脷叶炖瘦肉
即日炖汤嘅款式系海星苹果龙脷叶炖瘦肉,后尾先发现好似可以转款,但而家都无损失,因为依款劲好饮😋。首先我相信餐厅系有将个炖汤去油,加上口味唔会过咸,所以好清爽。第二炖汤好足料,有成只海星仔同🍎苹果,同埋大量好有嚼口嘅煲汤瘦肉。我劲钟意哈哈。
双式点心: 鲜虾饺皇、花菇烧卖,两款皇牌点心、每款各二,简直系完美组合,皆因点心系好食,但都好饱肚😆。虾饺同烧卖均唔错,大大粒无欺场,朋友话食落有传统酒楼点心嘅风味,即带点猪油香。
凤梨酸甜肉
凤梨酸甜肉,呢个即系咕噜肉,味道偏酸,啱配饭。咕噜肉大小适中,无骨,可以一啖食哂。另外,伴菜有唔少三色椒同菠萝🍍。
原只鲍鱼花菇翡翠
原只鲍鱼花菇翡翠,两只鲍鱼炆得入味,口感爽口得嚟唔会韧,几正!下低垫住嘅仲有小棠菜同大花菇,同样地亦系好够味😛。
海参沙葛叉烧粒炒饭
海参沙葛叉烧粒炒饭,炒饭份量好多,每人分到唔止一碗啰!🍚炒饭好高质,每粒炒至干身分明,仲好均匀地上哂色,粒粒都带有豉油咸香。我哋食得出叉烧粒同沙葛粒,但食𠮶时就无为意有无海参。
酥炸鱿鱼须
酥炸鱿鱼须($70),我知道餐厅系隶属鸿星集团,所以酥炸系列系必点项目。🦑炸鱿鱼须真系好鬼正,鱿鱼本身已经好食,加上佢嘅炸皮酥脆兼够薄,食完唔会成口粉或者热气,果然无令我失望,推介。
桑寄生莲子芋圆茶
桑寄生莲子芋圆茶($39/位),我预咗唔会有西营盘老字号咁好味,但都比想像中好。桑寄生茶带点甘味,唔会过甜;除咗有名称所述嘅莲子同芋圆外,亦都加入咗鹌鹑蛋作配料🥚。
脆脆银鱼
题外话,我亦都特别介绍番集团嘅名物,就系作为餐前小食嘅脆脆银鱼🐟,真系好惹味,去亲工展会都要入货!
餐牌写住如果叫特式茶饮,就可免茶水费(每人都成$12),谂落嗌嘢饮仲有著数啵。我哋要咗冻奶盖芋香奶茶($32)及冻极品铁观音($18)加桂花珍珠($6)同经典黑糖珍珠($6)。质素同平日饮开无异,饮品好饮、珍珠好食😙。
格雷伯爵茶
不过食中餐点都要饮返杯热茶至啱数,我哋要咗中菜馆少见啲嘅格雷伯爵茶🍵,都几清香。另外,仲有四季春同普洱茶拣。
总括嚟讲,成餐都令我哋喜出望外,皆因食物、环境同服务方面都好好。虽则佢嘅味道未称得上好惊艳,但起码样样都叫做有番咁上下水准,份量又多👍。最后亦系重点所在:而家做紧68折优惠真系好抵食,成枱食物埋单都只系四百蚊左右。
2020-07-26
68荟萃全盒