天氣又濕又開始凍,最啱打邊爐!台式火鍋越開越多,今次我哋就去咗位置黃金地段嘅牛品,裝修以淺色同木系裝潢為主,雅致明亮!先講湯底,我哋選擇咗鴛鴦鍋(+50)包括推介嘅牛品一品鍋同元氣養生鍋,前者有牛肚、牛筋、紅蘿蔔等湯料煮成,味道較濃同偏鹹香,後者則以大量藥材、雞件熬製,呈奶白色,滋潤又營養。今次食咗牛御品吃到飽套餐($339)呢個套餐除咗有安格斯牛板腱同牛胸腹等靚牛之外,仲有更多高質素牛肉同每位一隻新鮮活鮑魚!其中澳洲M9和牛肩胛肉油花分布平均,入口香濃彈牙,肉汁豐富!厚切再以蝴蝶切處理嘅封門柳柔嫩鬆軟,牛味非常香濃!鮑魚上枱仲係活生生,睇得到嘅新鮮,鮮甜彈牙!海鮮仲有鮮蝦、青口、蜆,蜆都幾肥美!自助落單仲可以點多款台灣進口打邊爐配料,有啲都幾特別!例如紅心蘿蔔心內美,入口清甜又有營養。同樣用QR code落單選擇熱食,有椒鹽蝦、拌麵、鹽酥雞、皮蛋豆腐、黃金魚丸、炸香芋球等等,炸物普遍都炸得幾好,香口惹味。各款蔬菜、丸類都可以在自助區拎,仲有熱食同前菜自助區,有蒜泥拍青瓜、滷水雞翼尖同響鈴等等,多不勝數。值得一讚嘅係自助配料、醬料區都乾淨企理,員工都會適時整理。最後要特別介紹飲品同甜品

最後要特別介紹飲品同甜品,有多款無糖茶、汽水、台式飲品,食晚市套餐仲可以加$20叫春陽茶事高質茶飲,古意冬瓜茶滋潤清熱,檸檬蜜烏龍特別用黑糖煮過嘅檸檬,加上鹿谷烏龍,茶味香濃!

平時喺糖水舖食碗芋圓要成四五十蚊,呢度就任食,超抵!我今次就揀咗綠茶愛玉同仙草凍做底,加上多款配料,其中寒天清新、紫米煙韌,再自行配搭花奶、鮮奶同糖漿,自由度超高!