2018-09-26
廚師發辦食過幾次, 通常每人消費都要過千, 如果想食到又抵又好食既廚師發辦, 我唸「靖」既午市Omakase係一個好選擇。廚師精選壽司十二貫 $360沙律最特別是用上梅醋汁, 酸甜清新, 好對味。茶碗蒸有濃濃上湯既味道, 裡面有貝柱、素魚翅及蟹柳 。期待已久的壽司盤終於送到, 件件都好精美! 等我以時鐘座標, 順時針跟大家分享一下每件壽司1點) 杜丹蝦: 超甜, 新鮮到連個殼都好脆。(3點) 鱸魚: 有一點火灸焦香, 無筋, 清甜。(4點) 燒吞拿魚腩: 超重油香味!再加上點綴係上面既蔥油, 整個味蕾被炸開!(5點) 牙帶魚: 食到魚肉入面好細細密密既油脂, 好香。(7點) 吞拿魚腩: 入口即化, 幸福既味道, 想一直讓呢個味道停留係口腔。(8點) 秋刀魚: 相對爽口, 食到魚皮獨有既秋刀魚香味。(9點) 油甘魚: 鮮甜、清脆。(10點) 池魚: 比較有黏性, 味道最為清淡。(11點) 帶子: 超厚身,十分鮮甜, 大滿足。(12點) 赤貝: 一定是即埸切出黎既, 爽口到「索索」聲, 味道鮮甜。仲有最中間既海膽壽司, 忘了問店員是什麼品種, 十分 creamy, 入口是油、潤、滑, 幸
廚師精選壽司十二貫 $360
有濃濃上湯既味道, 裡面有貝柱、素魚翅及蟹柳 。
等我以時鐘座標, 順時針跟大家分享一下每件壽司:
(1點) 杜丹蝦: 超甜, 新鮮到連個殼都好脆。
(3點) 鱸魚: 有一點火灸焦香, 無筋, 清甜。
(5點) 牙帶魚: 食到魚肉入面好細細密密既油脂, 好香。
(8點) 秋刀魚: 相對爽口, 食到魚皮獨有既秋刀魚香味。
(9點) 油甘魚: 鮮甜、清脆。
(10點) 池魚: 比較有黏性, 味道最為清淡。
(11點) 帶子: 超厚身,十分鮮甜, 大滿足。
這個炒飯都相當出色, 櫻花蝦是炸過的蝦穌, 咸咸香香好鬆化。
加上三文魚子既濕潤鮮甜, 整體好有層次感。
其實已經好飽, 不過最後還有一個簥麥麵, 如果可以換成甜品就好了。