和好友慶祝生日, 真是要廢費盡心機,終於千挑萬選中了位於尖沙咀 朋友是海鮮控, 講明中式海鮮唔喜歡, 西式又嫌唔夠新鮮, 唸唸下都係日式至岩佢。  餐廳裝潢十足日式居酒屋,牆上貼滿海報,掛上一條條的BANNER ,  視覺豐富 , 而坐位卻比一般的居酒屋寬敞得多,空間感十足, 坐得更加舒服。 另外還設有幾個大型榻榻米包箱, 人多記得BOOK 包箱。三色刺身 北海道甜蝦 $68、帆立貝刺身 $68、油甘魚 $98 我最喜愛是帆立貝刺身, 外形雪白討好  ,肉質爽脆、鮮甜。  油甘魚亦是我所愛, 其魚味濃亦有回甘, 爽口、油份亦恰到好處。 北海道甜蝦, 啖啖肉, 口感軟棉,甜度不會令人失望。 朋友指定要食生蠔 $136, 就點了兩隻靚蠔比佢試下。生蠔每隻約有三吋長, 據朋友說生蠔新鮮肉厚、爽口、海水味濃,迅間他已將兩隻生蠔吃掉。點了一個 $68 填肚,蟹籽放得滿滿,卷物內的厚厚的甜蛋是我的最愛,  聽落雖然簡單,但足以令我感覺好幸福。 來口吃浜燒,超推介 $388 真心抵食,海鮮種類多,有鮮鮑魚、帆立貝、大蜆、蠔、魷魚等。 當然亦是由店員代勞, 首先由鮮鮑魚開始, 過程中會加入清酒,
和好友慶祝生日, 真是要廢費盡心機,終於千挑萬選中了位於尖沙咀 [漁道樂]

[漁道樂]

多,空間感十足, 坐得更加舒服。

另外還設有幾個大型榻榻米包箱, 人多記得BOOK 包箱。

三色刺身

北海道甜蝦 $68、帆立貝刺身 $68、油甘魚 $98

我最喜愛是帆立貝刺身, 外形雪白討好  ,肉質爽脆、鮮甜。

北海道甜蝦, 啖啖肉, 口感軟棉,甜度不會令人失望。

朋友指定要食生蠔 $136, 就點了兩隻靚蠔比佢試下。

點了一個 [加州卷] $68 填肚,蟹籽放得滿滿,卷物內的厚厚的甜蛋是我的最愛,  聽落雖然簡單,但足以令我感覺好幸福。

來口吃浜燒,超推介 [漁道樂。活貝盛盒] $388

真心抵食,海鮮種類多,有鮮鮑魚、帆立貝、大蜆、蠔、魷魚等。

當然亦是由店員代勞, 首先由鮮鮑魚開始, 過程中會加入清酒, 熟後的鮑魚當然

會略為收縮,肉質比想像中軟稔但不失彈性 , 鮮味度有六星 (十星滿分) 。

[大蜆] 燒得剛剛熟,厚肉、無沙,是眾多海鮮味道最鮮的,鮮味度有九星。

加了醬油的燒 [魷魚]  , 味道特別香, 魷魚蘇香脆可口。

眾多海鮮中,我個人最愛燒  [帆立貝] , 鮮味度有八星,緊記要喝光那清甜的精華。

燒蟹甲羅$136
以日本松葉蟹膏釀蟹蓋, 蟹膏上面加了牛油、蟹肉、蟹籽和鵪鶉蛋。

們有請店員幫忙, 熟手的店員好快手地將蟹蓋放在燒烤爐上, 幾下手勢已經將三者混合,香味撲鼻。不久我們的蟹蓋燒好了, 蟹膏面浮著一層淡橘

色的油,一吃下去,濃厚而實在的蟹膏味, 濃郁度爆登,吃多幾口也不會覺得太咸。

海膽海鮮炒飯 $168

吸睛位當然是兩件完整海膽,海膽入口即溶、味道甘香, 材料還有三文魚、甘金魚、紅蘿蔔粒、洋蔥絲、蛋絲等,炒飯夠乾身,粒粒分明充滿咸

香香口,沒有多餘油份,好好味啊!

不喝酒類, 可以試下 白桃梳打$68、 巨峰梳打$68

一邊食浜燒, 一邊飲甜甜地梳打, 超爽皮!

朋友大滿足, 我當然開心!

2019-10-19