2017-11-24
車仔麵,係好多香港人嘅至愛,亦都係香港嘅特色文化之一今日同朋友下午經過皇后大道中,就去佐遠近馳名嘅巷仔店—溢溢掂醫肚👍🏻👍🏻👍🏻店舖面積不算大,主要做外賣生意為主,客人亦都可以選擇立食😁😁短短企佐五分鐘睇餐牌,已經有三、四個客人拎外賣,真係可以用賓客如雲嚟形容啊🤣🤣,餐廳以台式美食同車仔麵做主打,專誠嚟到,當然要試下車仔麵😋😋同其他車仔麵檔一樣可以選擇麵底同配餸,但依度配餸款式選擇非常多😍😍,起碼超過三十款,花多眼亂啊!😄😄由於小妹都算係大胃型,所以叫佐三餸一麵,有雞翼、煎藕餅同埋芝士腸,全部都係我嘅至愛啊😍😍店主好細心,湯底同麵分開上免,咁做就唔怕麵底吸乾湯,餸菜又唔會被浸腍,貼心之舉值得一讚👍🏻👍🏻先講一下車仔麵嘅精綷,湯底嚐得出用多種配料淆製而成,甘甜唔鹹,帶有少許藥材味道,唔似坊間食到只有味精嘅鹹味,麵底揀左米粉,米粉爽口唔會浸到軟身,一啖湯配一啖米粉,完美配搭😆😆雞翼有兩大隻,醃得好入味,肉質又夠嫩滑😋😋最出色嘅一定係煎藕餅,蓮藕餅煎得香口脆身,厚厚一塊賣相相當吸引,咬落去藕味極濃,甜甜的蓮藕粒減少油膩感,口感豐富,留香滿口😉😉單食車仔麵好單調,就同朋友叫佐惹味小食拼盤一齊食