2020-10-19 2313 浏览
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗幾個女仔嘅high tea,知道呢度非常熱門,我哋一個幾月前就訂定位,安排了窗邊位,可惜因為太曬嘅關係,酒店落咗簾,一D維港景色都睇唔到!講返個high tea, 其實性價比好高,weekend 假期每人$328,有D信用卡有9折,即係唔使俾加一!除咗已Set 好嘅3層精美咸甜點外,出面仲有自助自家製雪糕、waffles、crepes、生果、macaron、Black truffle chocolate、canelés,基本上食咗出面嘅嘢,都未試得晒,已經飽咗一半,見到好多人都要打包3層hightea 食物走,包括我哋,酒店方面用精美紙盒裝好,再俾酒店紙袋,服務一流!坐低叫咗tea set,佢會攞一盒有12款茶葉俾你選擇,可以打開聞下想要邊款茶,我選擇咗organic pear tree green tea,倒出嚟已經覺得好香梨味,飲落梨味都好足,唔會似有D茶聞落香飲落一般,呢個唔錯!等緊tea set 時我就出去攞嘢食,本身想試waffles,不過考慮到唔想食太飽,我今次揀咗crepes,加咗3球雪糕,分別係peach champa
好味指數😋😋😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗

等緊tea set 時我就出去攞嘢食,本身想試waffles,不過考慮到唔想食太飽,我今次揀咗crepes,加咗3球雪糕,分別係peach champagne sorbet、Kalamansi guava sorbet 同Orange blossom ginger icecream,主要選擇兩款sorbet 係因為唔想太飽,想light D,另外我係桃味同番石榴味嘅fans,兩款都好好食,配埋crepes 一流,而橙薑味雪糕聽落幾有趣,所以想試,可惜我覺得一般,橙味同薑味唔太突出,加埋牛奶味反而怪怪地!另外試咗canelés ,我覺得好好食,甜度剛剛好入面好煙韌 ,如果個胃頂得順我仲想食多一兩件!Macaron 外脆內煙韌,唔太甜,一流,至於black truffle chocolate 係好滑嘅,不過相比另外兩款呢個唔夠突出!

跟住已經飽咗一半,tea set 出現,好靚呀!tea set 入面咸點有Ham & brie cheese croissant, classic shrimp cocktail, citrus scone, plain scone, smoked salmon & cucumber sandwich, prawn & lobster sub charcoal bun, wagyu beef pastrami crepe roll, roasted pumpkin quiche, homemade foie gras terrine, 甜點有rhubarb-kaffir lime cheesecake, caramel apple financier cake, raspberry coconut mushroom, chocolate hazelnut acron... 真係超多嘢食!

我自己覺得tea set 入面咸點比甜點出色,牛角包好鬆脆,Citrus scone 淡淡香橙皮味同clotted cream 好夾,蝦同龍蝦竹炭包好特別,煙燻和牛卷又好好味,甜點我自己真係覺得出面自助部分更出色!

最後雖然好飽,都想試下佢個咸蛋肉鬆雪糕同salted caramel icecream 再加多粒green tea macaron,咸蛋肉鬆雪糕真係試兩啖就好,幾得意但好奇怪!salted caramel 雪糕個味好特別,係出面其他品牌食唔到嘅味,caramel 味好濃,鹽味比較輕但兩樣好balance,好味!

兩個鐘嘅tea time 係有D趕嘅,唔知夠時間影相,傾計定係食嘢,如果有2.5-3小時會比較鬆動,可以好好享受食物、茶同環境,還好嘅係枱數唔多,亦因為4人限聚關係,雖然full 但食客唔多,出去攞雪糕同crepes 都係排一陣就有!
下午茶