2021-02-12
尖沙咀海港城的Da Filippo Trattoria屬於Casual風的意大利餐廳,餐廳係半開放式廚房設計,其中一邊可以隔住玻璃睇到製造甜品同意粉的過程。我地比米芝蓮星廚坐鎮的宣傳吸引咗,覺得overprice,性價比唔高,主菜失色,甜品可以一試無妨。#自費 #不是業配文 #SamsungNote20相機直出 情人眼裡出肉肉 Pizza Meat Lovers呢度出名薄餅,所以叫返個食下。原本諗緊食4色芝士定肉肉Pizza,經經理介紹後就決定要呢個 。Pizza 有幾款火腿鋪面,餅底夠香氣,肉肉夠咸香,但口感十分韌。經典龍蝦扁意粉 Classic Lobster Tagliatelle意粉外型係扭麻花的樣子,根本就唔係正常扁平意粉的樣,有點…被騙的感覺。話明經典應該會唔差…但原來唔係… 麵質唔彈牙、鞋口、又唔掛汁,龍蝦味更加完全欠奉,不規則又長的意粉形狀好難吮入口。意式菲力豬柳伴無花果 Pork Fillet With Figs菲力豬柳理應軟冧口感,但我地食係肉質鞋口但冧身,而且酒味太重,醬汁個味完全被遮蓋,伴碟的蛋蛋都係酒味太重,變咗酒蛋。秘醬酥炸墨魚圈 Fried Calamar
#自費 #不是業配文 #SamsungNote20相機直出
情人眼裡出肉肉 Pizza Meat Lovers
秘醬酥炸墨魚圈 Fried Calamari
小小圈的炸墨魚圈,配啤酒就一流,但唔好諗住好有咬感,份量適中,對得住個價錢。秘醬有好少少少少少辣感,唔食辣的朋友都食到,放心。
抹茶鮮奶 Matcha Latte
呢個係全餐廳最好的飲品,推薦。
士多啤梨意式奶凍 Panna Cotta Strawberry Topping
見到雲呢拿籽,但其實有溝到少少檸檬嘅士多啤梨意式奶凍,口感軟軟,好味道。
百利白朱古力意式冰糕 Semifreddo Cappuccino
軟綿軟滑的口感,意式甜點好少令人失望,冰糕亦不過份地甜,仲有淡淡咖啡香味,不過多人分享就好D。
千層提拉米蘇杯 Tiramisu
軟滑口感的Tiramisu,咖啡味香濃,奶味又唔會過重,而且特別在有栗子蓉係入面,層次豐富。