2019-05-15
前陣子駕車經過荃灣,眼見呢間新開嘅食肆已經想試,但可惜一D個人原因而遲遲都未有去幫襯,到上星期六終於都有機會同屋企人來試下。當日大約七點半左右到達,一家四口一入去就覺得……點解間鋪好似怪怪地,心想不是食拉麵的嗎?及後一個伙計(一位疑似老板的大叔)向我解釋,原來剛剛轉了排頭,唔做拉麵做燒烤,因為當時鋪內好似都唔係好多人,心想會否中伏,所以當刻我同太后都想打退堂鼓。可能大叔見狀就同我地講,不如入去睇下D野啱唔啱食先再決定;眼見大叔咁熱情就入去睇睇,原來裡面已經坐滿枱,只係入門口果三張係吉枱,跟住再睇下個食物櫃,見到種類其實都唔少又好似都幾新鮮,咁所以最終都坐低試下啦!坐低無耐,店員就同我地講解收費、用餐時間、同埋點燒(其實每枱都有一張燒烤指引)……跟住就拎左個海鮮拼盤出黎(心想兩舊幾一個人,仲有Seafood食都幾抵,及後先至發現原來係要滿四位先送),眼見個拼盤D海鮮都好豐富,有龍蝦、鮑魚、大扇貝、蚌、馬友,樣樣都好新鮮;最特別係拼盤果幾粒牛丸,原來同鋪頭凍櫃任拎果D係唔同ge,店員話係和牛丸,所以特別爆汁,可惜係一人得一粒;另外凍櫃類面其他肉類燒出黎都唔錯,個人覺得最正就係”燒雞翼”,由
坐低無耐,店員就同我地講解收費、用餐時間、同埋點燒(其實每枱都有一張燒烤指引)……跟住就拎左個海鮮拼盤出黎(心想兩舊幾一個人,仲有Seafood食都幾抵,及後先至發現原來係要滿四位先送),眼見個拼盤D海鮮都好豐富,有龍蝦、鮑魚、大扇貝、蚌、馬友,樣樣都好新鮮;最特別係拼盤果幾粒牛丸,原來同鋪頭凍櫃任拎果D係唔同ge,店員話係和牛丸,所以特別爆汁,可惜係一人得一粒;另外凍櫃類面其他肉類燒出黎都唔錯,個人覺得最正就係”燒雞翼”,由細到大都覺得BBQ燒雞翼好麻煩,又要反黎反去,又怕唔熟,火大得濟又會乾身;但係今次就唔同,可能佢係用熱管黎烤熟無明火(我估係類似光決爐原理),所以D肉就算烤幾耐都好,都仍然可以保住D肉汁,做到連雞翼都有爆汁ge效果,再加埋醃雞翼果個味道令到我都食左七八隻。再加埋佢任飲飲料,其實唔駛兩個鐘都已經飽九成了,最後食埋甜品(有飲食雪糕糯米糍,同埋期間限定一人一杯”哈根大師”),真係捧住個肚走。
總結呢間燒烤食屋絕對可以再幫襯,因為坐落都唔會話好迫,食完又唔會成身味;肉ge種類都幾多,夠人頭又有海鮮送,重有汽水、啤酒、清酒、梅酒、果汁任飲,二百幾蚊一位都真係好抵;略嫌不足係兩個鐘就齋食就無問題,如果成班朋友黎諗住吹下水就唔係好夠時間,個人認為如果可以加多少少錢坐耐D其實都ok。