2021-10-26
好多人都話呢間茶園係全港最好食,此酒店位於地下嘅buffet咖啡廳我就食過兩次,分別係佢嘅早餐同埋晚餐,兩次都非常有水準,可以話係食過番尋味。所以今次試茶園就抱有非常大嘅期望,而且book位都要book後成個幾月後先有位,我心諗d位咁full應該真係好好食先會咁爆滿。黎之前我已經睇過曬youtube嘅食評,有咩食都略知一二,知道佢係西式為主,而且貴精不貴多,款式唔多唔緊要,因為我比較重質不重量,食自助餐嘅原意都係想每樣食少少,咩都食下咁樣,所以只要食物有水準,少款我係唔介意嘅。每人都會有一份龍蝦,有幾款口味可選擇,我揀左凍食,友人就揀左芝士焗,個人認為凍食比較好,可以食到海鮮嘅鮮味,唔會比其他調味料掩蓋,味道唔錯,幾鮮味,幾彈牙。海鮮方面有生蠔,蝦,翡翠螺,蟹腳等等,海鮮款式都比較少,當晚生蠔有兩款,分別係愛爾蘭同埋法國嘅生蠔,食落去都無太大分別,無可否認都係好新鮮嘅,不過呢兩款蠔就有一個共通點,就係大家都係發育不良,食落去就好似空氣一樣,好虛無,彷彿無存在過咁,成件事真係好神奇。另外其他主菜都係平平無奇,不值一提。最後甜品令我最驚喜係忌廉蛋糕,係要由staff提供的,估唔到呢個蛋糕竟
另外其他主菜都係平平無奇,不值一提。
最後甜品令我最驚喜係忌廉蛋糕,係要由staff提供的,估唔到呢個蛋糕竟然係全日最好食。
埋單盛惠每位$867,性價比極低,如想光顧茶園再三奉勸閣下三思。