2020-01-29
話說我個好鐘意食海鮮的邊爐控朋友,話佢近排食咗間性價比極高的火鍋,咁就當然叫佢帶我去食啦我地一行4人揀咗呢個餐,$198/位,免咗加一同茶芥一開始會比咗南瓜粒、竽頭粒同粟米你煲個粥底先之後會上肉蟹,每人半隻,老闆叫我地下煲淥一陣,之後先落其他海鮮海鮮方面,肉蟹同沙白係指定的,另外可以再揀五款,我地就揀咗鮑魚、蝦、大尾魷、花甲同多寶魚。說實在,呢度啲海鮮都很新鮮,不用特別的調味同湯底已經食到海鮮個鮮甜味,勁正我地另外散叫了一碟蠔,啲蠔好大隻,有成個手掌心咁大,而且清潔得很乾淨,淥完又唔會縮到好細,食落好飽滿爽口,好食除了海鮮外,套餐亦包咗8款火鍋配料,當然大部分都係平時打邊爐會食到的,但我地點咗一様平時好小見,我自己都係第一次食邊爐食的章魚燒,食落都幾好食,一層一層,而且好彈牙有咬口,不錯食哂火鍋後,伙記會幫我地落粥,煮一陣就已經將之前啲精華吸晒,又好食又飽肚飲品唔記得影,但有瓶又係我未飲過,餐廳自己榨的粟米汁,很清甜,幾香粟米味,好適合打邊爐飲食完飯,餐廳最後仲送咗紅豆沙比我地,好完滿呀!呢個價錢,呢個質素,實在係性價比高之選
我地一行4人揀咗呢個餐,$198/位,免咗加一同茶芥
一開始會比咗南瓜粒、竽頭粒同粟米你煲個粥底先