2025-08-12
## 食評:啟德台灣菜餐廳今晚我去咗啟德搵朋友,佢帶我去啟德零售館附近的一間台灣菜餐廳食晚飯。餐廳的環境相當不錯,枱椅擺放寬敞,感覺舒適。### 小食1. **鹽酥小拼盤**: - 裡面有幾款香脆的小食,包括花枝丸、地瓜條和鹽酥雞翼。花枝丸和地瓜條的味道都做得很好,口感脆口。至於鹽酥雞翼,雖然味道不錯,但稍微多咗啲粉,令到咸味有點重。2. **櫻花蝦粉絲娃娃菜**: - 味道十分好,有個小爐仔加熱,保持著湯的溫暖。湯底香氣四溢,粉絲也吸收了湯汁的味道,非常入味。### 主食1. **鐵牛台灣牛肉麵**: - 我揀咗半筋半肉,湯底味道不錯,麵條煮得剛剛好,牛肉的份量也算多,整體食落去相當滿足。2. **臭臭火鍋**: - 配上牛肉片和新竹米粉,火鍋的配料相當豐富。湯底有臭豆腐的香味,但味道唔會太重,非常合適,讓人食得好滿足。### 飲品- **大甲椰椰芋香**: - 這杯飲品十分好飲,味道重芋頭,但唔會太甜,清新可口。- **愛玉Lemon凍飲**: - 味道清熱解渴,十分爽口,搭配整餐非常合適。### 總結整體而言,今次用餐的體驗十分滿意。無論是環境、服務,還是食物
### 小食
1. **鹽酥小拼盤**:
2. **櫻花蝦粉絲娃娃菜**:
### 主食
1. **鐵牛台灣牛肉麵**:
2. **臭臭火鍋**:
### 飲品
- **大甲椰椰芋香**:
- 這杯飲品十分好飲,味道重芋頭,但唔會太甜,清新可口。
- **愛玉Lemon凍飲**:
- 味道清熱解渴,十分爽口,搭配整餐非常合適。
### 總結
整體而言,今次用餐的體驗十分滿意。無論是環境、服務,還是食物質素,都做得幾好,肯定會再來光顧!
大甲椰椰芋香同愛玉lemon凍飲
鹽酥小拼盤
鐵牛台灣牛肉麵(半筋半肉)
鐵牛台灣牛肉麵(半筋半肉)
鐵牛臭臭鍋
櫻花蝦粉絲娃娃菜