2016-04-19 3255 浏览
又到了B先生的生日饭。。。过去食过满意度十足的yamm,保持水准的ruby Tuesday....今年潮住三个条件;生蚝,牛扒同非港岛区!千简万简下突然揾到呢间James kitchen,因为见佢个甜品可以用埋朱古力写birthday都几ok,但始终食评好坏参半所以未嚟前都惊惊地,点知上到嚟竟然包左埸。。。连B先生都惊一惊,但始终订左枱就试下先!睇完menu都系决定叫二人餐。。。因为已经有齐生蚝同牛扒点餐后先嚟个海鲜拼盘。。。有6只南非生蚝加2只翡翠螺!生蚝未食已经闻到系新鲜,一定唔差。。。一食入口就已经觉得个二人餐超值,超级新鲜,有海水味亦唔会太咸,好想encore 咁嘅价钱,喺尖沙咀好难会揾到第二间!至于个翡翠螺都系好正!但得两只唔够喉食完海鲜就到小食拼盘。。。有个三文鱼卷,薯虾,parma ham salad同炸栗子福袋三文鱼包住芝士浓而不漏,薯丝虾配芝麻酱派底左油腻感,而另一样炸物则用温室豆苗平衡油腻感好快就嚟餐汤。。。一红一白红汤只见B先生一口接一口咁饮。。。不断话好饮,但就唔明点解呢间餐厅无人食,至于我的白汤,应该唔可以称为白汤,佢系实在的磨菇汤,菇味十足,就好似每一口都系
睇完menu都系决定叫二人餐。。。因为已经有齐生蚝同牛扒

好快就嚟餐汤。。。一红一白
红汤只见B先生一口接一口咁饮。。。不断话好饮,但就唔明点解呢间餐厅无人食,至于我的白汤,应该唔可以称为白汤,佢系实在的磨菇汤,菇味十足,就好似每一口都系磨菇的精华一样
食完头盘小食已经觉得自己无简错,但最终得分就要睇块扒煎成点了。。。每上完一道菜waitress 就会换碟,久等的牛扒同黑松露意粉上场,黑松露香味十足。。。。够晒creamy,非常之香
煎牛排完全做到要求的5成,煎得好靓好香,虽然唔算大块但over all已经超值左,值得一提嘅系连拌菜都系好新鲜。。。。以紫薯蓉代替一盘的薯蓉十分加分。。。诚意十足
最后甜品上场已经饱到食唔落,但厨师咁有心机唔想浪费
而套餐包嘅白酒亦非常易入口,出奇地好!
已经决定好以后所有节日James kitchen都放入口袋了!
2016-04-18
庆祝纪念