2011-03-05 360 浏览
食完頭輪小食, 再去到我地的第二站UCC cafe, 因為阿妹之前講到佢個自助沙律實在好抵食, 所以就去試下. 三個人叫左兩個set, 跟了沙律及飲品, 仲叫了一個我至愛的炸薯角. 自鏈鎖店無咗自助沙律吧, 我很久沒有玩過沙律層層疊了, 真係好懷念, 以前最喜歡除了薯仔沙律外, 就是最頂頂的啫喱糖, 哈哈. 估不到這兒都有啫喱糖, 真係好有童年回憶. 加埋香甜的蜜桃, 粟米etc. 這個沙律真係又好玩, 又好味!!! 主菜叫了日式炸雞配蛋包飯, 飯是用咖喱炒過的飯, 不過飯太過乾啦, 所以有點硬. 而且咖哩味不濃不辣, 只有肉眼才看到是有咖喱炒的. 而上面的蛋皮也不好, 蛋很老, 有點過火, 白汁樣子creamy, 不過食落唔係好重白汁味. 所以全碟最好味就是日式炸雞了. 另一款主菜是芝士菠菜三文魚焗通粉, 加了芝士令到全個菜都很香, 同埋那個汁比較有味道, 唔知係咪有芝士的關係呢, 菠菜是一條條的, 不是菠菜蓉, 幾有咬口啦, 不過真係幾攪笑!!! 鏍絲粉不會煮得過淋, 之鏍絲粉的形狀也能夠鎖住芝士白汁及魚肉, 不會肉還肉食, 粉還粉食. 很好!!! 炸薯角很大碟,
自助沙律
日式炸雞蛋包飯(配白汁)
芝士菠菜三文魚焗通粉及炸薯角
炸薯角很大碟, 每條也炸得香脆可口, 雖然這是一種好普通的食物, 不過真係好味!!!
coffee
本來ucc 咖啡是很出名的, 可惜比一個鐘意奶的阿妹攪成咁, 似飲奶多d囉@_@, 所以今次無飲. 希望下次有機會再試過啦!!!

2011-03-05
自助沙律