2017-07-19 9558 浏览
星期一放工搵食,朋友突然話想食日式放題~我即刻有幾間名單喺心中,一間近我放工喺荃灣但唔近佢,一間地點偏遠d喺觀塘,一間係赫德道,另一間就之前同d朋友仔食過宵夜時段,超抵食又好味,mark低咗可以encore!! 加上地點就腳喺尖沙咀,又無限定時段,入座起計2 hrs!其實呢度仲可以加錢食埋燒肉放題!不過我唔好牛,所以都係食普通日式放題!打電話去問有位,放工即刻飛去開餐!呢間放題主打爐端燒,今次坐bar 枱,雖然對住燒烤爐但一d都唔油煙,仲成日聞到好香嘅串燒味~呢間放題其中一個好就係室內環境闊,落坐得好舒服,唔似旺角果d放題,坐到密則則,唔好話搵個位放下嘢,就連個人肥d都放唔落!齋睇d點菜紙就已經好吸引,好多野食~而且刺身仲分A、B兩張!仲有其他壽司、卷物、前菜小食、燒物、炸物、天婦羅、拉面...等等!說時遲那時快,侍應已經奉上阿拉斯加長腳蟹一客!我其實聽唔到侍應講乜,不過佢放低我就食啦!哈哈哈!我估係每人送一隻腳掛!肉質幾甜,有海水味但唔喊!好味!如果有得encore 就好lu~~佢實蝕本!跟手我就行去飲品櫃攞嘢飲,上次見到有鴻星楊枝金露/荔枝玉露!但轉頭就無晒,原來佢每樣只放10幾枝

說時遲那時快,侍應已經奉上阿拉斯加長腳蟹一客!
阿拉斯加長腳蟹

跟手我就行去飲品櫃攞嘢飲,上次見到有鴻星楊枝金露/荔枝玉露!但轉頭就無晒,原來佢每樣只放10幾枝出嚟,攞晒就唔再refill!今次醒~每樣攞枝試下先!不過……味道一般般啦!如果喺街要我比錢買我唔會囉!
後尾朋友話我知原來呢間放題係屬於鴻星集團~

好!講返d野食先,一嚟就點左兩個沙律做前菜~
日式胡麻醬蕃茄沙律/蟹籽沙律

中規中矩,不過近期愛食青瓜,所以後尾encore 左個蟹籽沙律~ 😊

迷李海膽手卷
海膽喺放題什少出現,不過有都唔係咩上等貨識,叫做試下就算啦!
芥末八爪魚軍艦/吞拿魚腩蓉軍艦
飯醋味適中,飯粒唔鬆散唔過林,細細件,唔想食咁多飯都可以試下!
迷李海膽手卷/ 芥末八爪魚軍艦/吞拿魚腩蓉軍艦

刺身A出場~
甘海老、三文魚、吞拿魚、油甘魚、小貝柱、墨魚、赤貝、八爪魚、鮑魚片

整體都好新鮮!貝類刺身係我至like,另外甘海老,赤貝係我嘅推介~
刺身拼盤A

爐端燒:鹽燒雞亦、烤羊架、鹽燒蝦、鹽燒雞軟骨、燒菠蘿

其實味道唔算好突出,因為大部分都係見師傅灑味椒鹽上去燒,但要控制好燒到唔會太乾,呢d唔係間間做到!好有係日本居酒屋食串燒既感覺!哈哈哈!要叫就趁早叫,因為越夜越多人叫就等得越耐!
鹽燒雞亦、烤羊架、鹽燒蝦、鹽燒雞軟骨、燒菠蘿

炸物:吉列廣島蠔/特大吉列麵包蝦

吉列廣島蠔無乜特別,不過特大吉列麵包蝦真心推介,真係好好味!
吉列廣島蠔/****特大吉列麵包蝦

刺身B
珍寶赤蝦、象拔蚌、北寄貝、劍魚腩、希靈魚、生蝦、鯛魚、翡翠螺
我自己就麻麻地呢盤刺身,係個人喜好問題姐~
正常刺身,無乜特別突出~
有人愛呢種珍寶赤蝦,但我就覺得無乜味!
生蝦應該食泰式!如果佢附送泰式辣醬會更好!
翡翠螺新鮮度差左d

飲品今次試左兩款:韓國粟米茶,錫蘭lemon tea!

粟米茶熱飲之前喺阿里山民宿試過,今次凍飲,感覺唔錯!清清地~
韓國粟米茶,錫蘭lemon tea

甜品:三個品牌都有,食晒!

大滿足!咁先係放題既最高境介~~
2017-06-19
阿拉斯加長腳蟹