2023-05-18 499 浏览
终于可以预约到导赏团去参观配水库!!!好兴奋❤️平时去旅行,比起行街买嘢,我更钟意去睇景、行博物馆、睇唔同嘅特色建筑。4月尾嘅时候,见到有人分享配水库导赏团好值得去,心郁郁好想去睇下😆一入到「深水埗配水库导赏团」网页,已经有告示弹出嚟,话4月-5月导赏团已全部额满🥲想预约的话,要等到5月2日,系统再开放6月嘅导赏团。宜家已经要等到6月1日,先可以预约7月嘅导赏团。见到额满,预约唔到嘅时候,觉得好可惜。但系预约个掣又可以俾人㩒,唔死心,照㩒🫢见到有一个星期六仲有位😏,不过系英文导赏团,唔理啦,难得唔洗请假又有位,㩒咗先算🫢最多到时听唔明,咪疯狂打卡啰😌仲格硬帮我朋友预约埋,完全无问过佢得唔得闲去🤣🤣一日有三团,朝早10点、晏昼2点、晏昼3点。英文团系逢星期六2点正开始,可以喺参观之前食个晏先去。导赏团有一半都系广东话人,所以其实系用广东话、英文一齐讲解,唔难跟。集合地点喺巴域街,由地铁站开始,大约行5分钟左右,会等齐人先一齐行上山。因为唔想行好远,所以拣咗集合点附近地方食饭,时间较好控制。上网见到餐厅唔系好大,位置唔多,初头担心会好多人,无位。到达嘅时候,只有一枱客人,我谂系因为餐厅唔近地
终于可以预约到导赏团去参观配水库!!!好兴奋❤️

见到额满,预约唔到嘅时候,觉得好可惜。
但系预约个掣又可以俾人㩒,唔死心,照㩒🫢
仲格硬帮我朋友预约埋,完全无问过佢得唔得闲去🤣🤣

因为唔想行好远,所以拣咗集合点附近地方食饭,时间较好控制。
上网见到餐厅唔系好大,位置唔多,初头担心会好多人,无位。
到达嘅时候,只有一枱客人,我谂系因为餐厅唔近地铁站,亦唔近附近商场,加上天气唔稳定,少人过嚟哩边。

餐厅有两款单人餐,汤面单人餐、特色单人餐,包主食、小食、饮品;另外仲有二人餐,就系两款单人餐合并,再加埋两碗冰粉。

红烧肥肠刀削面 ($76)

全部面食都可以拣辣或者唔辣,我哋叫咗最少辣。
面底可以拣粗面、薯粉、米线,转刀削面要加三蚊。
上菜嘅时候,见到碗面有好多红辣椒,心谂:「死啦,好似超辣😳。」
但原来系自己吓自己,哈哈,只有颜色,无辣味。
面好大碗,夹极都仲有,唔单止系面,连𩠌都系。
面吸咗汤底嘅味,又唔会太咸,好食。

卤蛋炸酱木薯粉 ($73)

薯粉比较无咁吸汤,面食落比较淡口。
但系加埋肉碎,同样正。
尤其系蛋,系铁蛋口感,好食。

手拍青瓜

一样有一堆红辣椒喺面。
好在都系唔辣嘅,仲有花生碎,不过其他食物比较浓味,觉得佢好淡。

蒜泥白肉

卖相同青瓜差唔多,只系将青瓜换成白肉。
当然有蒜泥喺面,但同青瓜一样,都有一堆红辣椒同花生碎喺面,但系唔辣嘅。

除咗青瓜之外,食物都偏向浓味。
但又唔系咸,辣度拣咗最少辣,所以都唔辣,但系就觉得好浓味。
最后喺附近超市买咗包糖,过一过口。