2024-05-08 0 浏览
經過太子,見肚餓,又唔知食咩好,見到山城小麵,行去門口望望menus ,好似又幾岩食,就入左去醫肚啦。有好多都想試,但問題我胃就得一個,食唔到咁多,唯有叫左麻醬雞絲拌麵配冰粉。由於我未食過冰粉真係唔知咩黎,就試下新野啦。個麻醬雞絲拌麵,好味,不過呢個餐最穩陣,好好難會唔好食既。雞絲同醬都夠多,撈埋d麵一齊食,正。到個冰粉啦~原來就係類似糖水咁既物體,正正常常紅糖水加冰粉。約40幾蚊tea set 黎講,味道唔錯,份量都足夠。

約40幾蚊tea set 黎講,味道唔錯,份量都足夠。

麻醬雞絲拌面
2024-05-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
麻醬雞絲拌面
2024-01-31 113 浏览
跟朋友來到這家重慶風味小店,空氣裡撲鼻而來的就是那勁辣香氣🌶️。今次試的是一碗麻辣雞絲涼麵,啖啖面條有勁夾心,冷冷地咬落更加爽口。麻辣醬汁拌勻後,辣中帶麻,過癮到捨不得停箸,嗜辣的我簡直係愛上了這種刺激口感。紅油抄手嗌做「舒服」,入口即化,甜中帶辣,已經叫我呷指囉!豆腐乳排骨就實在得嚟,骨肉分離,啖啖肉嘅朋友一定悅耳。留意到涼菜嘅箸頭青瓜,酸酸辣辣開胃得嚟夠晒過癮,叫我狂食埋一盤子。(🥒🤤)呢間小店繼續留意,人情味濃厚,食物質素同屋企製作感覺一致,食完辣椒還留有口餘香,真系好正!下次有機會我還要試埋其他招牌菜! 🍜
2023-12-01 140 浏览
平時逛街,很少會到太子,今次出來,朋友推介試一下山城小麵🥰。鋪面挺有特色,當天是吃下午茶時段,已有3至4枱顧客👳🏿‍♀️👩🏻‍🦰👨🏻‍🦳。平時喜歡吃辣🌶,看到有口水雞🐤和紅油抄手🥟,立馬點來試試!味道不過不失。另外也加點了燃情刀削麵,只看名稱,完全猜不到是什麼配料,原來是肉碎😂最後,就試了最喜歡的紅糖冰粉作飯後甜品❤️,滿足!🌟口水雞🌟老麻紅油抄手🌟燃情刀削麵(乾撈)🌟紅糖冰粉

最後,就試了最喜歡的紅糖冰粉作飯後甜品❤️,滿足!

🌟口水雞
🌟老麻紅油抄手
🌟燃情刀削麵(乾撈)
🌟紅糖冰粉
2023-05-18 484 浏览
終於可以預約到導賞團去參觀配水庫!!!好興奮❤️平時去旅行,比起行街買嘢,我更鍾意去睇景、行博物館、睇唔同嘅特色建築。4月尾嘅時候,見到有人分享配水庫導賞團好值得去,心郁郁好想去睇下😆一入到「深水埗配水庫導賞團」網頁,已經有告示彈出嚟,話4月-5月導賞團已全部額滿🥲想預約的話,要等到5月2日,系統再開放6月嘅導賞團。宜家已經要等到6月1日,先可以預約7月嘅導賞團。見到額滿,預約唔到嘅時候,覺得好可惜。但係預約個掣又可以俾人㩒,唔死心,照㩒🫢見到有一個星期六仲有位😏,不過係英文導賞團,唔理啦,難得唔洗請假又有位,㩒咗先算🫢最多到時聽唔明,咪瘋狂打卡囉😌仲格硬幫我朋友預約埋,完全無問過佢得唔得閒去🤣🤣一日有三團,朝早10點、晏晝2點、晏晝3點。英文團係逢星期六2點正開始,可以喺參觀之前食個晏先去。導賞團有一半都係廣東話人,所以其實係用廣東話、英文一齊講解,唔難跟。集合地點喺巴域街,由地鐵站開始,大約行5分鐘左右,會等齊人先一齊行上山。因為唔想行好遠,所以揀咗集合點附近地方食飯,時間較好控制。上網見到餐廳唔係好大,位置唔多,初頭擔心會好多人,無位。到達嘅時候,只有一枱客人,我諗係因為餐廳唔近地
終於可以預約到導賞團去參觀配水庫!!!好興奮❤️

見到額滿,預約唔到嘅時候,覺得好可惜。
但係預約個掣又可以俾人㩒,唔死心,照㩒🫢
仲格硬幫我朋友預約埋,完全無問過佢得唔得閒去🤣🤣

因為唔想行好遠,所以揀咗集合點附近地方食飯,時間較好控制。
上網見到餐廳唔係好大,位置唔多,初頭擔心會好多人,無位。
到達嘅時候,只有一枱客人,我諗係因為餐廳唔近地鐵站,亦唔近附近商場,加上天氣唔穩定,少人過嚟哩邊。

餐廳有兩款單人餐,湯麵單人餐、特色單人餐,包主食、小食、飲品;另外仲有二人餐,就係兩款單人餐合併,再加埋兩碗冰粉。

紅燒肥腸刀削麵 ($76)

全部麵食都可以揀辣或者唔辣,我哋叫咗最少辣。
麵底可以揀粗麵、薯粉、米線,轉刀削麵要加三蚊。
上菜嘅時候,見到碗麵有好多紅辣椒,心諗:「死啦,好似超辣😳。」
但原來係自己嚇自己,哈哈,只有顏色,無辣味。
麵好大碗,夾極都仲有,唔單止係麵,連餸都係。
麵吸咗湯底嘅味,又唔會太咸,好食。

滷蛋炸醬木薯粉 ($73)

薯粉比較無咁吸湯,麵食落比較淡口。
但係加埋肉碎,同樣正。
尤其係蛋,係鐵蛋口感,好食。

手拍青瓜

一樣有一堆紅辣椒喺面。
好在都係唔辣嘅,仲有花生碎,不過其他食物比較濃味,覺得佢好淡。

蒜泥白肉

賣相同青瓜差唔多,只係將青瓜換成白肉。
當然有蒜泥喺面,但同青瓜一樣,都有一堆紅辣椒同花生碎喺面,但係唔辣嘅。

除咗青瓜之外,食物都偏向濃味。
但又唔係咸,辣度揀咗最少辣,所以都唔辣,但係就覺得好濃味。
最後喺附近超市買咗包糖,過一過口。
2022-12-02 714 浏览
兩個人叫咗兩個一人餐。重慶酸辣粉同涼拌麵加腩肉同手撕雞,再另叫抄手。酸辣粉叫咗小辣,好香味,喺我鍾意嘅味道。個粉亦煮得剛剛好,面質唔會太硬又唔會太淋。小菜腩肉都好大碟,好抵食,兩個人食都爭啲食唔哂。另外抄手都好入味。朋友叫咗手撕雞,都喺好大碟。所以性價比好高,又大碟又好食。埋單好似都喺二百蚊內,又好味又抵食,會再同朋友嚟食啊。另外店入面嘅姐姐都好好人,提點我哋啲辣好辣,唔好試中辣住,話唔夠可以再加,好細心。
兩個人叫咗兩個一人餐。
重慶酸辣粉同涼拌麵加腩肉同手撕雞,再另叫抄手。
2022-11-02
用餐时段
2022-11-10 615 浏览
好耐之前食過,已經覺得好好味,忽然好想食,橫掂跟住去深水埗,所以順便去食囉。我哋倆個人叫左一碗招牌山城牛肉麵,當然揀刀削麵,同埋排骨刀削麵(小辣);叫套餐有小食,我哋揀咗蒜泥白肉同生菜。碗麵真係好好味又抵食! 嗰d刀削麵質感好煙韌,牛肉就醃得夠味又淋,而且一啲都唔孤寒,碗面有大大注嘅芫茜同蔥,啱晒我。至於湯底係清湯,唔會肥膩又係好啱我。另外嗰款排骨麵,一樣鬆軟容易入口。不得不提嗰個小食~蒜泥白肉,廚師刀工細膩,白肉片得好似火腿咁薄,浸落啲汁同醬料度,食落去入要即刻豎起手指公。以幾十蚊價錢食到呢個水準真係抵曬啦。由於地點唔係咁就腳,而且舖頭細細,坐落去有啲迫夾,就要扣返少少分,但係嘢食最重要,我會繼續幫襯佢。

• 山城牛肉麵
  • 山城牛肉刀削麵
2022-10-17 424 浏览
幾年前係附近上堂試過佢地既刀削麵,真係好好食,印象中當時叫中辣辣到死亡前兩日去開花墟,諗起山城,就帶埋朋友黎食。價錢仲係好抵,份量仲要好多..我地各自都叫左1人餐,要左燃情刀削麵+麻辣手撕雞+可樂 都係$60。刀削麵真係好好食,姐姐仲好貼心,提醒我地中辣好辣,可以叫住小辣先,之後唔夠可以再加比我地連朋友都話好好食添

連朋友都話好好食添
2022-06-18 728 浏览
第一次試食,試過就算⋯今日試咗佢嘅酸辣粉係小辣,口味好一般,D粉係幾特別,但味道真係唔係好好,肉醬還可以,但份量都係算大碗,不過同其他店舖,味道有待改善空間⋯另外個雞絲麻辣麵就真係不敢恭維,食到成口麵粉咁,送又小得個幾條雞絲,認真失敗把鬼⋯
第一次試食,試過就算⋯
2022-06-12 540 浏览
話說由深水埗行到黎太子,天氣非常之熱,又無乜胃口,想話食啲酸辣嘢,之後就黎左太子嘅山城小麵。叫了一碗正宗酸辣粉加豆漿。一入口覺得好好味,湯夠熱,之後酸同辣味均勻,最緊要係老闆落單好有禮貌。會再返黎食

叫了一碗正宗酸辣粉加豆漿。

會再返黎食

正宗酸辣粉
正宗酸辣粉
2021-12-24 608 浏览
夠辣,又好食既店真係非常難得。呢個中辣担担刀削麵愈食愈辣,肉碎夠多又夠香,刀削麵軟硬度適中,有咬口,喜出望外!小食叫左個尖椒皮蛋皮蛋味非常濃郁,尖椒碎混蒜唔算辣,味道好好。呢間肯定會encore!
夠辣,又好食既店真係非常難得。

呢個中辣担担刀削麵

小食叫左個尖椒皮蛋
皮蛋味非常濃郁,尖椒碎混蒜唔算辣,味道好好。

呢間肯定會encore!
2021-11-20 869 浏览
久不久便會經過這間店門口其實開在隱蔽處的小店,但每次經過,不是已經吃過東西,便是根本並不肚餓,所以雖然對這間「山城小麵」蠻有興趣,這次可還是第一次光顧,店子小小,陳設簡單,就連廚房也頗為細小,不過店內的三位嬸嬸,由掌廚煮麵、招呼客人以至埋單結帳,都是互相補位,不分你我的,都可算得上是合作無間。這天我獨個兒來吃午餐,吃的是店內兩款單人餐中的「湯麵單人餐」($68),在 8選1的湯麵中揀了「紅燒肥腸麵」,在 6選1的小食中就揀了「尖椒皮蛋」佐麵,再加一罐冰凍的「零系可樂」,就成為了一頓簡單又美味的午餐。說這午餐簡單又美味可是沒錯的,雖然這午餐的上海麵只有豬大腸和皮蛋佐麵,但豬肥腸入味而無異味,味道挺好;皮蛋不但份量多,配以花生碎、青椒和辣椒,也挺惹味的。至於那上海麵,爽彈可口,口感甚佳,再加上微辣好味,麻辣香的湯,讓我吃得非常津津有味。這間「山城小麵」原來在大埔也有開店,可惜我已離開大埔甚久,不然的話,大可以多點光顧大埔店呢!
  • 紅燒肥腸麵
  • 尖椒皮蛋
2021-10-15 697 浏览
【山城小麵多款美食】呢間山城小麵有幾間分店性價比高,係區內做川菜唔唔既食店特色單人餐 $60,包1⃣麵食、2⃣小食、3⃣飲品或紅糖冰粉______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作1⃣麵食類麻醬雞絲涼麵 (💝7.5/10)- 麵上鋪滿蔥花,花生碎,青瓜絲,雞絲等,用料豐富,份量都算大- 雞絲嫩滑,青瓜爽脆- 點了少辣,辣度比出面弱- 麵有麻有辣,麻的味道會留在嘴巴及舌頭燃情刀削麵(💝6/10)- 較失望既麵食,肉碎唔多- 乾撈刀削麵無湯,辣油唔多,好易痴埋- 叫左中辣,辣度唔夠,連唔係好食到辣既朋友都會extra加辣醬- 麻味好出,唔太辣2⃣小食類蒜泥白肉 (💝7.5/10)- 份量十足,有十多片- 白肉厚度適中,蒜香味十足,也有點蒜的辣味- 上面蒜泥好多,入口滿滿蒜呢~尖椒皮蛋 (💝7/10)- 皮蛋質素一般- 尖椒味唔濃,反而譚仔皮蛋仲好味麻辣手撕雞 (
【山城小麵多款美食】

呢間山城小麵有幾間分店
性價比高,係區內做川菜唔唔既食店
特色單人餐 $60,

✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

1⃣麵食類

麻醬雞絲涼麵 (💝7.5/10)
- 雞絲嫩滑,青瓜爽脆
- 點了少辣,辣度比出面弱
- 麵有麻有辣,麻的味道會留在嘴巴及舌頭

燃情刀削麵(💝6/10)
- 較失望既麵食,肉碎唔多
- 乾撈刀削麵無湯,辣油唔多,好易痴埋
- 麻味好出,唔太辣

2⃣小食類
蒜泥白肉 (💝7.5/10)
- 份量十足,有十多片
- 白肉厚度適中,蒜香味十足,也有點蒜的辣味
- 上面蒜泥好多,入口滿滿蒜呢~

尖椒皮蛋 (💝7/10)
- 皮蛋質素一般
- 尖椒味唔濃,反而譚仔皮蛋仲好味

麻辣手撕雞 (💝7/10)
- 好大碟,麻味出,有青瓜絲墊底
- 雞肉滑而且佢有埋細細塊既雞皮喺中間

3⃣
紅糖冰粉 (💝7/10)
- 味道比較清淡,冰粉上佈有山楂及葡萄乾
- 冰粉很滑溜,有點像蒟蒻,帶有冰涼感

4⃣ (非單人餐) extra 叫既
紅油抄手($50 10粒) (💝6/10)
- 個皮偏厚
- 唔入味
【環境篇👇👇👇】
- 小店比較細,只有幾檯
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7/10
🌌環境:7/10
🙋🏻‍♂️服務:7/10
💰價錢:$60+
👍🏻推薦:7/10

✏Overall✏
一個人落街hea食,小食單點都係價錢合理,抵食之選

(📍太子) 山城小麵
太子大埔道70號太子中心地下2B號舖
2021-10-04 405 浏览
山城小麵太子大埔道70號太子中心地下2B號舖🍜渝港擔擔麵 $68 (7/10)面頭有滿滿的紅油,麵質本體有咬勁很爽口,具咸香,不過叫左小辣也沒有很辣,但店家有附上辣油供客人自行添加,這點非常細心👍 冰粉加上山楂碎解辣消暑~68蚊黎講有包小食甜品都算幾抵食,推薦😋
山城小麵
太子大埔道70號太子中心地下2B號舖

🍜渝港擔擔麵 $68 (7/10)

2021-09-25 453 浏览
🤩 太子|山城小面 #丁丁香港探店 75HKD地址:大埔道70號太子中心地下2B號舖-之前朋友推荐了这家跟湖南同事来吃吃看要了大辣差点没被辣傻不要轻易尝试🙂-「麻辣鸡丝拌面」味道还可以啦但我更喜欢之前推荐的四川风味小吃也不错吃-「川港担担面」看起来也是还不错!-「蒜泥白肉」「凉拌猪耳」都还蛮不像在香港能吃到的味道爱吃辣的话可以试试看-「豆浆」「红糖冰粉」还好他家的豆浆和冰粉也不会过甜!而且解辣是配在套餐里的不错吃~
🤩 太子|山城小面 #丁丁香港探店 75HKD
地址:大埔道70號太子中心地下2B號舖
之前朋友推荐了这家
跟湖南同事来吃吃看
要了大辣
差点没被辣傻
不要轻易尝试🙂
「麻辣鸡丝拌面」
味道还可以啦
但我更喜欢之前推荐的四川风味小吃
也不错吃
「川港担担面」
看起来也是还不错!
「蒜泥白肉」「凉拌猪耳」
都还蛮不像在香港能吃到的味道
爱吃辣的话可以试试看
「豆浆」「红糖冰粉」
还好他家的豆浆和冰粉也不会过甜!
而且解辣
麻辣鸡丝拌面
  • 蒜泥白肉
  • 紅糖冰粉
2021-06-13 823 浏览
在太子的大埔道傍,附近以住宅區為主。是很早的午餐時間人客還不多,就叫個套餐,比散點送多一客飲品,我選了冰粉。叫的是小辣牛肉麵。面很煙韌,須麺香一般。牛肉有五六小塊,鹵得很入味,也很嫩滑。湯配上芫茜很清香,小辣仍能嘗到麻跟辣的勁度,十分過癮,吃畢麵我把整碗湯都喝掉了。尖椒皮蛋用的皮蛋質素一般,帶小許酸味看你介不介意,但碎花生辣椒青椒配於一起十分醒胃。冰糖涼皮個人口味覺得略甜了一點,配上山楂粒效果一流,也不失為解辣的很好選擇。廚房比很多家庭式廚房的面積還要小。座位擺设很擠逼,入座後有點不知道腳應放哪裏的感覺。
在太子的大埔道傍,附近以住宅區為主。
套餐
山城牛肉麵
尖椒皮蛋
冰糖涼粉
廚房比很多家庭式廚房的面積還要小。
座位擺设很擠逼,入座後有點不知道腳應放哪裏的感覺。
2021-06-13
用餐时段