今個週末真係特別有意義🥳,因為要同阿爸阿媽去觀塘嘅 Mini Friday 食晚飯,慶祝我最愛嘅媽咪光榮退休啦!🎉 我哋預早訂咗位,一去到,間餐廳雖然唔算超級大,但感覺好 cozy 喎!燈光係暖暖哋黃色💡,播住啲輕鬆嘅英文歌🎶,成個氣氛好舒服,唔會太嘈吵,啱晒我哋一家人傾吓偈、慢慢食。田園沙律 🥗呢個沙律係打頭陣,正正常常啦👌。啲菜都幾新鮮爽脆,有生菜、車厘茄、青瓜等等,顏色都幾靚仔。配嘅沙律醋汁酸酸甜甜咁,幾開胃嘅。份量就唔算好大,三個人 share 一人少少,作為前菜清清個口腔,準備迎接之後嘅主菜就啱啱好。不過不失,無乜特別驚喜,但亦無失手。Friday雞翼 (胡椒蜜糖) 🍗🍯🌶️呢個胡椒蜜糖雞翼嚟到,真係聞到都流口水🤤!炸到個皮金黃香脆,外面淋咗層亮晶晶嘅蜜糖,仲見到啲黑椒碎。一啖咬落去,個皮真係勁脆!😍 裡面啲雞肉仲好嫩滑多汁 juicy,完全唔會乾爭爭。個味呢,就係蜜糖嘅甜味做主導,但食到尾又有啲黑椒嘅辛辣味滲出嚟,甜甜辣辣好惹味,個平衡做得幾好👍,會令人想一隻接一隻咁食!跟住嚟嘅係鹹蛋黃雞翼🍗🍳💛!呢排鹹蛋黃真係好 hit 🔥。呢個雞翼外面就係俾濃稠嘅鹹蛋黃醬包住,見到都覺得

跟住嚟嘅係鹹蛋黃雞翼🍗🍳💛!呢排鹹蛋黃真係好 hit 🔥。呢個雞翼外面就係俾濃稠嘅鹹蛋黃醬包住,見到都覺得好邪惡😈!食落去,鹹蛋黃嘅鹹香味道非常突出,個醬汁幾夠「杰」,有少少沙沙哋嘅口感,好香口。同胡椒蜜糖比,呢個味道就更加濃郁、更加重口味啲。我阿爸就比較鍾意呢款,話夠晒香濃。不過食得多可能會覺得有少少膩,最好就叫兩款唔同口味 share 食啦!💯
千島海鮮薄餅 🍕🦐🧀個 Pizza 係薄批嚟嘅,餅底算係脆口。上面鋪咗啲海鮮,有蝦仁、魷魚圈、蟹柳等等,份量都 OK 嘅。個底醬就係千島醬,味道偏甜,加埋面頭嘅芝士,整體味道都幾大路,小朋友應該會幾鍾意。不過啲海鮮嘅鮮味就唔算好突出🤔,可能俾千島醬嘅甜味蓋過咗少少。整體嚟講不過不失啦,唔算係必食推介,但作為其中一道餸分享下都 OK 嘅👌。

咖喱醬油炸雞下髀配薯角 🍗🍟🍛呢個炸雞髀都幾大隻喎!個皮同樣炸得香脆,但可能因為淋咗啲醬油咖喱汁,所以脆度就無雞翼咁誇張。雞髀肉就非常厚實嫩滑👍。個咖喱醬油味幾特別,有咖喱香但又帶點日式醬油嘅甜味,唔會太辣,幾得意嘅配搭。旁邊嘅薯角都炸得幾好,外脆內軟,熱辣辣🔥,點埋啲汁食都唔錯。整體份量都幾足,不過個醬汁如果可以再濃多少少就更好喇。
忌廉明太子忌廉海鮮意粉 🍝🍤🐟最後嚟嘅意粉賣相唔錯喎!忌廉汁睇落好 creamy 😍,上面仲有唔少明太子同埋啲海鮮 (同 Pizza 啲料差唔多)。撈勻之後食落去,個忌廉汁真係幾香滑,但又唔會話好膩👍,明太子嘅鹹鮮味同埋粒粒口感增加咗層次😋。意粉煮得啱啱好,軟硬適中,幾彈牙。海鮮嘅份量都足夠嘅。阿媽話幾鍾意呢個意粉,味道濃郁得嚟又唔會太 heavy,幾好味喎!

食物方面,啲 Friday雞翼 無論係胡椒蜜糖定鹹蛋黃味都真係幾出色,值得一試👍!個忌廉明太子海鮮意粉都唔錯,夠 creamy 又有明太子香。其他嘢食就正正常常啦。最緊要係媽咪食得開心🥳,慶祝佢退休成功!