lanna tsang
必點菜單!龍井烤雞、蝦湯泡飯絕了,會員App三重好禮別錯過
lanna tsang
2025-09-16
关注
之前喺朗豪坊店門就見到有人彈古箏🎵
唔知將軍澳店有冇?
餐廳裝潢以🍃西湖十景之一的「龍井問茶」做設計,就算未去過杭州,都好想感受下呢份意境~

仲要試埋打卡必點嘅「筆墨酥香」甜品,佢以文房四寶為靈感🎋,無論賣相定味道,都好吸引!

今次專登去綠茶餐廳食飯,🌟先發現原來佢哋同米芝蓮星級大師俞斌聯手,一齊定菜單同餐廳主題,仲有精心設計的夏季限定菜單☀️,真係好有誠意!

菜品體驗

•龍井烤雞:🐓用現場烤的三黃雞,雞味夠濃郁,烤得剛剛好——皮脆肉嫩!店員會原隻上枱再幫你切開,一擺上台就香氣撲鼻👃~淡淡龍井茶香來自底部的煙燻,🍵雞肉外皮微脆、肉質嫩滑,超入味!

•砂鍋西施豆腐:豆腐軟綿綿夠晒滑🍮,配埋肉碎、蝦仁🦐同青豆🟢,真係送飯必點👍🏻!熱辣辣的砂鍋裡,是滿滿的家常味,仲有豆腐、芋頭同青豆,食落好溫暖~

•蝦湯泡飯:蝦湯底濃香鮮美🦐,飯泡進去吸滿鮮味,再加脆米口感更豐富💥,食得津津有味,味道好新穎!

•筆墨酥香:神似毛筆的造型✏️,絕對是打卡首選!沾住旁邊的「墨汁」食,香脆酥皮裡面包住白蓮蓉🥧,甜度唔高,食落好清爽~

飲品推薦

•龍井檸檬茶:人氣TOP飲品!杯裡有隻可愛嘅🐻冰熊仔,打卡一流~🍹靚唔止,飲落仲清爽解膩,茶底帶淡淡龍井茶香🍵,清新又回甘,整頓飯收尾靠佢就啱晒!

•懷馥米漿:米漿香濃細滑🥛,暖暖的喝下去好舒服,鐘意溫和口感的一定要試!

另外,綠茶餐廳最新出咗會員App📱,入會可以享「三重好禮」🎁!有興趣的話,不妨下載個App睇吓詳情啦~
赞好
检举
親愛的顧客,感謝您對我們菜品的認可!我們把食物的美味與品質作為我們一直以來的追求,您的支持與認可一定會讓我們走的更遠!
2025-09-20