2021-05-08 337 浏览
前幾日遲咗收工,同同事落咗樓下食個快飯,我哋揀咗間平時lunch好少食嘅泰國餐廳😋 但估唔到最令我impressive嘅係佢個椰子雞湯🥥🐥我同同事一見到呢個湯都掙住嗌黎飲,因為有養顏嘅花膠🥰,呢個湯真係好唔錯,價錢唔算貴,但塊花膠幾乎成個碗咁大,食落好滑捋捋😋 而個湯飲落好清甜,有椰子嘅香味,仲有啲雪耳同椰子食添,好足料!我哋見佢仲有串燒食,嗌咗串雞食,雖然$41得3串,有啲少貴,但食落又真係幾好味,雞肉夠嫩,燒得剛好!再加埋佢面頭甜甜哋嘅沙嗲醬,仲有滿滿嘅花生粒,唔錯唔錯🤤見到佢個湯底嘅色水同味道都知係誠意之作,飲落去好濃郁,有啲啲藥材味,連我唔太好船麵都覺得幾好味😆,配料有豬肉、豬肉丸同豬肚,值得一讚嘅係豬肉丸,好爽口彈牙,幾唔錯!而金邊粉好滑,唔會太散,食落都似泰國正宗船麵👍🏻呢個海南雞飯都好抵讚,雞肉超嫩滑,點埋個幾惹味嘅海南雞醬真係相當惹味😋 而佢個油飯充滿咗雞油嘅香味,忍唔住一啖接一啖咁食,好快就清哂🤣呢杯碟豆花好啱打卡,紫紫哋色咁,好夢幻😍 飲落好fresh,有淡淡青檸味,食完沙嗲串燒呢啲咁重口味嘅嘢食之後,飲返啖就啱啱好!總括而言,呢間泰國餐廳仔嘅嘢食都幾正宗,特別係佢

花膠椰子燉雞湯

雞串燒

豬肉船金邊粉

泰式海南雞飯(細)

泰國碟豆花特調

總括而言,呢間泰國餐廳仔嘅嘢食都幾正宗,特別係佢個船麵,喺香港嚟講仲要唔算貴👍🏻 而且餐廳環境好特別,裝修得好玩味🤣 仲播埋啲好hit嘅廣東歌,有種港泰crossover嘅氛圍🤪
雞串燒
泰國碟豆花特調
花膠椰子燉雞湯
豬肉船金邊粉
泰式海南雞飯(細)