2018-08-15 6450 浏览
一开始食呢间餐厅嘅时候,忍唔住谂餐厅老板系咪成日约唔到朋友出嚟,所以开餐厅叫蒲头岛呢🤣呢间餐厅系佐敦入面,呢栋大厦收纳咗好多餐厅,有泰国菜、亦有其他火锅餐厅,最后拣呢间系因为个名好young似系啱我食🤣餐厅灯光有少少暗,座位阔落,几多座位嘅枱都有,无论情侣、小聚会定一大班frd都无问题我拣咗最贵个个C餐,有得仼食安格斯牛。其实都系赌博嚟,因为其他火锅餐厅一系就所谓靓牛但完全唔靓,一系就得第一碟靓之后嘅变番少低质汤底就拣咗西班牙海鲜汤,除咗有几张纸点嘢食之外,例如菜、面等等就系出去出面雪柜攞嘅唔知系我孤漏寡闻定咩,第一次见到用有门嘅雪柜嚟装菜、鸡蛋、丸等等嘅食物,之前食过嘅火锅餐厅都系开放嘅雪柜,而家咁样可以keep住嘢食更加新鲜又卫生其他地方亦设有甜品区、自助饮品区、小食区,品尝火锅以外嘅美食,饮品款式多到攞满两个雪柜安格斯牛一上菜就惊叹咗,因为真系靓嘅,你可以见到啲雪花条纹分布得好平均,见到都流哂口水,食落口真系好腍好有牛味,最紧要唔好渌太耐,唔系就会浪费咗个美食😛真正嘅考验系下一碟,由于太美味我地即刻再加咗三碟,结果都系咁靓啲肉,食落一样咁腍咁有油香🤤另外佢设有是日海鲜(挂住食牛s

另外佢设有是日海鲜(挂住食牛skip咗佢),亦有青口等等可以散嗌嘅海鲜,我地嘅海鲜锅入面亦有蚬

Bonus位系我发现枱底有得差电🤣

除了牛格斯牛之外,餐厅还有其他牛肉款。这碟叫西施牛肉,这个名称之前未有见过,所以我们叫了一碟试一下。西施牛肉原来略带点酒的味道,虽然未至于会变醉,但像我一样不喜欢酒味道的人就不用尝试这个~

身为食牛兽的我们,当然也试了另一款牛肉拼盘,包括了牛舌、牛粒等等。在安格斯牛的衬托下,这个当然会比较逊色~ 但个别来说,这些肉质也不会太韧,最紧要不要煮得太久,牛舌口感就可以保持爽口、牛粒肉质结实但不会咬不开👍🏿

特别想再推介一下乌冬,没有拍照但忍不住吃了几个!看起来像是普通腍身乌冬,但原来似足吉野家个款乌冬,非常烟韧,煮耐少少也不怕,乌冬迷绝对要来吃!

食完感想系一定会推荐做聚会饭堂!😎
2018-08-08